Atomprotest i Moskva

Åtte motstandere av atomkraft ble i går arrestert i Moskva. De protesterte mot russernes planer om å bygge fire nye atomkraftverk. Det var miljøorganisasjonen Greenpeace som sto bak demonstrasjonen, som også har betydning for Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Miljøaktivistene klatret opp på bygningen til departementet for atomkraft. En av de arresterte var østerriker, en annen fra Australia. De anklaget russiske myndigheter for å godkjenne byggingen av atomkraftverk uten å gjennomføre skikkelige undersøkelser av de miljømessige konsekvensene.

Atomthriller

Dette gjelder særlig det nye kraftverket som skal bygges ved Sosnovyj Bor, om lag åtte mil utenfor St. Petersburg, mener Greenpeace. Slike aksjoner er høyst uvanlig i Russland. De understreker at dagens russiske atomkraftpolitikk er en thriller. I Sosnovyj Bor ligger allerede et atomkraftverk, og det er et av de farligste i hele Russland. Det er av samme type som Tsjernobyl-kraftverket i Ukraina. Den eldste reaktoren der er 25 år gammel.

Leningrad kraftverk, som det heter, ligger bare 100 mil fra Oslo. Norske myndigheter, og samtlige utenlandske eksperter, ville prise seg lykkelig over om det ble nedlagt øyeblikkelig. Verket er i praksis konkurs, det får ikke betaling av kundene sine, og skylder enorme summer i avgift til den russiske stat.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer