Atomprotest i Moskva

Åtte motstandere av atomkraft ble i går arrestert i Moskva. De protesterte mot russernes planer om å bygge fire nye atomkraftverk. Det var miljøorganisasjonen Greenpeace som sto bak demonstrasjonen, som også har betydning for Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljøaktivistene klatret opp på bygningen til departementet for atomkraft. En av de arresterte var østerriker, en annen fra Australia. De anklaget russiske myndigheter for å godkjenne byggingen av atomkraftverk uten å gjennomføre skikkelige undersøkelser av de miljømessige konsekvensene.

Atomthriller

Dette gjelder særlig det nye kraftverket som skal bygges ved Sosnovyj Bor, om lag åtte mil utenfor St. Petersburg, mener Greenpeace. Slike aksjoner er høyst uvanlig i Russland. De understreker at dagens russiske atomkraftpolitikk er en thriller.
I Sosnovyj Bor ligger allerede et atomkraftverk, og det er et av de farligste i hele Russland. Det er av samme type som Tsjernobyl-kraftverket i Ukraina. Den eldste reaktoren der er 25 år gammel.

Leningrad kraftverk, som det heter, ligger bare 100 mil fra Oslo. Norske myndigheter, og samtlige utenlandske eksperter, ville prise seg lykkelig over om det ble nedlagt øyeblikkelig. Verket er i praksis konkurs, det får ikke betaling av kundene sine, og skylder enorme summer i avgift til den russiske stat.

Usikker framtid

Sikkerheten ved atomkraftverket overvåkes av utenlandske myndigheter, også norske, men de tekniske problemene er bare ett av flere. Arbeiderne der får ikke lønna si i tide, og det har ført til streiker og annen uro ved verket.

Når miljøaktivister nå aksjonerer og krever nye undersøkelser før et nytt kraftverk kan bygges, er det bare ett av flere utspill som gjør framtida til russiske atomkraftverk høyst usikker.
Russiske myndigheter har antydet at byggingen av det nye kraftverket i Sosnovyj Bor kan begynne om seks år. Samtidig har de signalisert at det gamle kraftverket der må drives lenger enn det er konstruert for. Det finnes ikke andre kraftkilder enn atomkraftverk i området rundt St. Petersburg, hevder de.

Farlig framtid

Hovedspørsmålet for de nordiske land vil bli om det gamle i det hele tatt kan drives sikkert til det nye verket står ferdig til å overta. Kjernen i det hele er penger og atter penger. Derfor må alle planer om nybygging ses på med stor skepsis, og det ville ikke overraske mange om det nye kraftverket først er på plass om 10- 15 år.

Det nye verket vil bli like sikkert som vestlige atomkraftverk. Men inntil det er på plass, må vi leve videre med det faktum at Leningrad kraftverk er tre ganger nærmere Norge enn atomkraftverket i Tsjernobyl.

<B>ATOMPROTEST:</B> Russiske og tyske atomaktivister klatret i går opp på veggen til det russiske departementet for atomkraft i Moskva.