Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Atomprøvefelt stengt i sprengning

Verdens største atomprøvefelt i Kasakhstan ble endelig stengt ved sprengning i dag. Men arven, de dødelige sykdommene, bæres videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kontrollert sprengning stengte anlegget for atomprøvesprengning ved byen Semipalatinsk i Kasakhstan. Eksplosjonen ødela dermed verdens største atomprøvefelt. Under Den kalde krigens dager, 1949-1989, ble mer enn 500 kjernefysiske eksplosjoner utført her i Degelen-fjellene.

Stengningen av atomprøvefeltet er en del av et amerikansk-kasakhstansk samarbeidsprosjekt. Det amerikanske forsvarsdepartementet tildelte 172 millioner dollar (1.5 milliarder kroner) til Det nasjonale kasakhstanske atomsenteret på begynnelsen av 1990-tallet, i støtte til et nedrustningsprogram. De ønsker nå å bruke stedet til fredelig forskning. Kasakhstan underskrev i 1993 en avtale om å eliminere all atomvåpen-insfrastruktur.

Ti år etter den siste atomprøvesprengningen ved Semipalatinsk er helseproblemene etter flere tiår med atomprøvesprengninger meget omfattende. Mange barn i regionen fødes med misdannelser, mens kreft, mentale sykdommer og muskulære forstyrrelser er vanlig.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media