Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Atomreaktor terrormål 11. september

Kjernekraftverket Three Mile Island i Pennsylvania kan ha vært målet for det fjerde passasjerflyet som ble kapret 11. september. Da var hensikten å skape en ny Tsjernobyl-katastrofe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs føderale politi (FBI) gransker nå rapporter som tyder på at kaprerens hensikt var å stupbombe et kjernekraftverk fra lufta med United Airlines' flight 93. Boeing 757-flyet styrtet i Somerseth, Pennsylvania 90 minutter etter avgang fra Newark med nær 100 000 kilo drivstoff i tankene.

Først trodde man kaprerne ville ramme presidentens feriested Camp David, der flere fredsavtaler for Midtøsten har vært forhandlet.

Så mente amerikanske etterforskere at målet like gjerne kan ha vært Det hvite hus eller Kongressen. Men Sunday Times skriver at FBI en uke etter terrorangrepene underrettet sine kolleger i britiske MI 5 om at terroristene hadde kurs for et atomkraftverk.

Hvis de hadde lykkes med å ødelegge reaktoren, kunne resultatet blitt en ulykke på linje med brannen i Tsjernobyl-rektoren i Ukraina i 1986, da kjernefysisk materiale ble spredd over store landområder, inklusive Norge.

Amerikanske politikilder forteller avisa at noen av kaprerne og deres hjelpere viste interesse for kjernekraftverket Three Mile Island i månedene før terroraksjonen.

Studier av flight 93s bevegelser leder også mistanken i samme retning. Ekspertene mener flyet, som skulle gått fra Newark til San Francisco, ikke ble kapret før det var over West Virginia. Deretter foretok det flere krappe svinger mot sør og øst, før det gikk rakt østover mens høyden ble kraftig redusert.

Etterforskerne skjønner ikke hvorfor flyet mistet høyde så raskt, med mindre målet var mye nærmere enn Washington. Three Mile Island er kjent som åsted for USAs alvorligste kjernekraftulykke i 1979. I tillegg ligger to andre atomreaktorer ganske nær.

I forrige uke ble Three Mile Island satt i høyeste beredskap etter nye terrortrusler.

UTSATT:Kjernekraftverket Three Mile Island har stor symbolverdi etter nestenulykken i 1979 og filmen Kina-syndromet.Foto: SCANPIX/EPA
UTSATT:Kjernekraftverket Three Mile Island har stor symbolverdi etter nestenulykken i 1979 og filmen Kina-syndromet.Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

USA har skjerpet sikkerheten rundt sine kjernekraftverk dramatisk siden terroraksjonen og forsøkt å fjerne nettkart som viser hvor installasjonene ligger. Frankrike opplyser at jagerfly vil skyte ned fly som nærmer seg landets atomkraftverk. Storbritannia har gitt utvidede fullmakter til spesialstyrken som vokter de britiske anleggene.

Ingeniørene er usikre på om et passasjerfly kan sprenge betongskallet rundt reaktorene, men utelukker det ikke.

Flight 93 var 40 minutter forsinket fra Newark utenfor New York og passasjerer fikk vite at andre maskiner var kapret. De bestemte seg for å kaste seg over terroristene, og kan ha sørget for at flyet styrtet i bakken før det traff målet.

UTSATT:Kjernekraftverket Three Mile Island har stor symbolverdi etter nestenulykken i 1979 og filmen Kina-syndromet.Foto: SCANPIX/EPA
Hele Norges coronakart