Atomreaktorene kan eksplodere og føre en radioaktiv sky til Tokyo

Det vil skape panikk og kaos. Vi har spurt norske eksperter om de utsatte atomkraftverkene.

EKSPLODERTE: Reaktor 1 i Fukushima I-anlegget eksploderte, men man antar at det gikk bra med reaktoren. Myndighetene har varslet at reaktor 3 også kan eksplodere. Er man maksimalt uheldig, står Japan overfor en atomkatastrofe. Foto: Reuters/Scanpix
EKSPLODERTE: Reaktor 1 i Fukushima I-anlegget eksploderte, men man antar at det gikk bra med reaktoren. Myndighetene har varslet at reaktor 3 også kan eksplodere. Er man maksimalt uheldig, står Japan overfor en atomkatastrofe. Foto: Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Japan kjemper mot atomkatastrofen og er nå så desperate at de pumper inn sjøvann for å kjøle ned reaktorene som er rammet av jordskjelvet og tsunamien.

Det er fortsatt ikke klart hvor store skader reaktorene har fått av de voldsomme naturkatastrofene, men mye tyder på at viktig mekanikk er ødelagt, siden myndighetene ikke klarer å sette i gang pumpeanlegget med nye aggregater.

Atomkraftverkene ble først skrudd av da jordskjelvet rammet. Da skal nedkjølingen drives av dieselaggregater, men de ble ødelagt av tsunamien som kom en time seinere. Det store spørsmålet er hvorfor ikke nye aggregater kan sikre atomreaktorene strøm til livsnødvendig avkjøling.

Forstår ikke aggregat-problemene Vi har spurt to eksperter om årsaken.

- Jeg har lurt på det samme. Det kommer stadig meldinger om at det er fraktet inn nye aggregater, men jeg har ingen opplysninger om hvorfor det ikke fungerer. Jeg er forbauset over dette, men det kan hende tsunamien rev i stykker ledninger og rør, sier reaktorfysiker Sverre Hval ved Institutt for energiteknikk på Kjeller.

Atomfysiker Nils Bøhmer er daglig leder i Bellona:

- Jeg skjønner ikke hvorfor, men det kan hende ventilene som lufter tanken ikke vil åpne seg. Det kan være omfattende ødeleggelser på infrastrukturen rundt reaktoren. Strømkabler internt som ikke virker, kortslutninger og mekaniske ødeleggelser, sier Bøhmer.

Atomreaktorene kan eksplodere og føre en radioaktiv sky til Tokyo

Anlegget Fukushima I har to reaktorer med kjøleproblemer. Det var en eksplosjon i reaktor 1 som blåste ut taket og ødela veggene i reaktorrommet, men selve reaktoren skal være inntakt.

En slik alvorlig situasjon oppstår fort hvis vannstanden i tanken der reaktoren befinner seg blir for lav. Reaktorfysiker Hval anslår at reaktoren i Fukushima I-anlegget står inne i en tank som er 2-3 meter i diameter og 8-10 meter høy. To meter av brenselet skal ha vært eksponert uten vannkjøling i forkant av eksplosjonen.

Her er Bøhmer og Hvals vurderinger av «best case» -og «worst case»-scenarier vi nå står overfor.

«Best case»: - Hvis alt går etter planen og man klarer å holde i gang nedkjøling med sjøvann et par uker, er du «ferdig med problemet». Varmen vil avta mye i løpdet av denne tiden og da er det ikke lenger fare for nedsmelting, sier reaktorfysiker Hval.

- Hvor lenge må man la det resterende brenselet stå til kjøling?

- Det kan være snakk om to år, før man kan gå inn og rydde opp. Vanligvis står brensel man tar ut av reaktoren i vann til kjøling i omlag et år.

- Hvor farlig vil dette være med tanke på at man bruker saltvann til kjøling?

SJEKKER BEFOLKNINGEN: En liten gutt blir sjekket for radioaktiv stråling. Så langt har 22 personer fått påvist strålesyke i Japan. Myndighetene opplyser at de frykter dette tallet kan stige til 160. Foto: AP Photo/The Yomiuri Shimbun, Daisuke Tomita/Scanpix
SJEKKER BEFOLKNINGEN: En liten gutt blir sjekket for radioaktiv stråling. Så langt har 22 personer fått påvist strålesyke i Japan. Myndighetene opplyser at de frykter dette tallet kan stige til 160. Foto: AP Photo/The Yomiuri Shimbun, Daisuke Tomita/Scanpix Vis mer

- Strålingen vil faktisk være lavere enn ved normal drift av kraftverket.

Bøhmer deler Hvals vurderinger:

- Det at de pumper inn sjøvann er en siste utvei. Disse reaktorene kommer aldri inn i operativ drift igjen. Dette må stå noen år, før de skrur reaktorene fra hverandre og behandler brenselet på normal måte. De må vente til det kortlivede avfallet forsvinner, sier Bøhmer.

«Worst case»: Seks reaktorer i fire atomkraftverk har problemer med nedkjølingen. Frykten for hva som kan skje er stor blant japanerne.

Det aller verste som kan skje nå er at atomteknikerne ikke får nedkjølingen til å fungere og at man heller ikke får «luftet ut» hydrogenet som da dannes.

- I aller verste fall blir det en eksplosjon med så stort trykk at den voldsomme betongkonstruksjonen som er 1,2-1,5 meter tykk slår sprekker. Da har du åpning ut mot omgivelsene og radioaktivt cesium og jod kommer ut, sier Sverre Hval.

I et slikt scenario må man håpe at været er godt, det vil si minimalt med vind og helst pøsregn rett over kraftverket.

20 KM: Beboere innenfor 20 km fra atomkraftverkene er evakuert. Dette hindrer akutte stråleskader ved en katastrofe, men myndighetene kan ikke styre været. Foto: AP Photo/Wally Santana/Scanpix
20 KM: Beboere innenfor 20 km fra atomkraftverkene er evakuert. Dette hindrer akutte stråleskader ved en katastrofe, men myndighetene kan ikke styre været. Foto: AP Photo/Wally Santana/Scanpix Vis mer

- De radioaktive stoffene vil gå så langt vinden fører dem. I Tsjernobyl gikk det lett over til Norge og England, det er også avhengig av hvor høyt opp i atmosfæren de radioaktive stoffene går, forklarer Hval.

- Frykter du at dette skal skje?

- Jeg frykter dette. Jeg tror det kan skje, men jeg anser det ikke for å være veldig sannsynlig. Dette snakkes det nå om blant eksperter på atomreaktorer. Det vi undres over er at det virker som de ikke klarer å få det eksplosive hydrogenet bort. Jeg skulle tro at de hadde en pipe med filter av ett eller annet slag. Det er veldig rart at de ikke får luftet det ut, men det kan være skader som følger av jordskjelvet, sier Hval.

- Selv om kraftverket står på solide støtdempere oppå betongplater, var dette skjelvet i overkant. Man regner med at alt er intakt, men man vet det ikke.

- Hvordan skal man rydde opp etter en slik katastrofe?

- Det blir å fly over med betong og slippe det ned og forsøke å bygge en kapsel. Arbeiderne som utfører dette arbeidet utsetter seg for svært sterk stråling i en sånn situasjon, sier Hval.

- Kan bli unntakstilstand i Tokyo Nils Bøhmer i Bellona forteller at han har diskutert atomsikkerhet med norske eksperter mange ganger, der de har sagt at «alt er trygt».

ATOMFYSIKER: Daglig leder i Bellona har arbeidet med spørsmål vedrørende atomkraftverk i årevis. Foto: Bellona
ATOMFYSIKER: Daglig leder i Bellona har arbeidet med spørsmål vedrørende atomkraftverk i årevis. Foto: Bellona Vis mer

- Nå sier ekspertene at det er farlig. Nå begynner jeg å bli engstelig. Man balanserer på en knivsegg nå.

- Hvilke miljøkonsekvenser kan en slik eksplosjon få?

- Smeller det, vil du få slengt ut store mengder av cesium, strontium, uran og plutonium. Dette vil bli slått i stykker i større eller mindre partikler. Da blir nok konsekvensene ikke lokalt begrenset og ulykka blir oppgradert fra fire til fem på skalaen over atomulykker (Tsjernobyl er sju - som er høyest - på skalaen, journ.anm.), sier Bøhmer.

- Man er som Hval sier avhengig av vær og vind. Er man heldig, blåser det ut på sjøen, er man uheldig blåser det rett på Tokyo, som ikke er lengre unna enn 250 km.

- Dette vil føre til økt risiko for kreft i befolkningen. I tillegg tror jeg at en melding om at en radioaktiv sky er på vei mot Tokyo føre til panikk blant folk. Det kan komme til fysiske skader også av det. Det kan bli problemer med drikkevannskilder og folk får beskjed om å holde seg innendørs, sier Bøhmer.

Evakueringssonen rundt de berørte atomkraftverkene er 20 km nå, det vil hindre de mest akutte farene.

REAKTORFYSIKER: Sverre Hval ved Institutt for energiteknikk på Kjeller. Foto: IFE
REAKTORFYSIKER: Sverre Hval ved Institutt for energiteknikk på Kjeller. Foto: IFE Vis mer

- Hvis du var japaner og bodde i Tokyo, hadde du dratt på ferie nå for å komme deg vekk?

- Jeg tror nok jeg ville levd livet mitt mest mulig normalt, hvis det var hjemmet mitt. Men hvis jeg var turist hadde jeg vurdert å reise hjem. Litt fordi det ikke er noe gøy å være turist i en by der det kan bli unntakstilstand, sier Bøhmer.

MANGEL PÅ INFORMASJON: Ingen vet hvor store skader atomkraftverket fikk under jordskjelvet og tsunamien. Det som er klart, er at japanske myndigheter ikke klarer å koble til aggregater og slippe ut eksplosivt hydrogen. Foto: REUTERS/Scanpix
MANGEL PÅ INFORMASJON: Ingen vet hvor store skader atomkraftverket fikk under jordskjelvet og tsunamien. Det som er klart, er at japanske myndigheter ikke klarer å koble til aggregater og slippe ut eksplosivt hydrogen. Foto: REUTERS/Scanpix Vis mer