Atomrykter kan koste Norge milliarder

Norsk fisk er gullende rein - likevel frykter norsk fiskerinæring at rykter om radioaktive utslipp i Barentshavet kan skade landets nest største eksportindustri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Norske ambassader kan få en stri jobb i tida som kommer.

Norsk fisk er milliardbutikk og helt ufarlig å spise - ikke minst den som fanges i verdens hittil reineste havområde: Barentshavet.

Barentshavet er et av verdens rikeste havområder, her finnes enorme naturrikdommer, umistelige for Norge og folket som bor langs kysten. Men fiskemarkedene er uhyre følsomme for påstander om forurensing.

Nå frykter norsk fiskerinæring at norsk fisk kan få trøbbel på verdensmarkedet, sjøl om det skulle vise seg at det ikke lekker radioaktivitet fra «Kursk».

Verden vil ha svar

Næringa er redd TV-reportasjene på CNN, BBC og ABC og artiklene i store aviser i Japan, USA og Europa skal skape et feilaktig inntrykk av at fisk som er tatt i Barentshavet er påvirket av radioaktive lekkasjer.

I går var dette et av spørsmålene journalister fra hele verden ønsket svar på da de ringte miljøstiftelsen Bellona.

- Ubåtulykken kan ha en psykologisk effekt på forbrukerne, men det avhenger av hvilken informasjon som kommer ut i internasjonale medier. Hittil har våre åtte kontorer i utlandet ikke registret noen negativ oppmerksomhet rundt norsk fisk. Men vi er forberedt på at det kan skje og overvåker situasjonen fra time til time, sier Dag Eivind Opstad, administrerende direktør i Eksportutvalget for Fisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer