Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Atomrykter kan koste Norge milliarder

Norsk fisk er gullende rein - likevel frykter norsk fiskerinæring at rykter om radioaktive utslipp i Barentshavet kan skade landets nest største eksportindustri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske ambassader kan få en stri jobb i tida som kommer.

Norsk fisk er milliardbutikk og helt ufarlig å spise - ikke minst den som fanges i verdens hittil reineste havområde: Barentshavet.

Barentshavet er et av verdens rikeste havområder, her finnes enorme naturrikdommer, umistelige for Norge og folket som bor langs kysten. Men fiskemarkedene er uhyre følsomme for påstander om forurensing.

Nå frykter norsk fiskerinæring at norsk fisk kan få trøbbel på verdensmarkedet, sjøl om det skulle vise seg at det ikke lekker radioaktivitet fra «Kursk».

Verden vil ha svar

Næringa er redd TV-reportasjene på CNN, BBC og ABC og artiklene i store aviser i Japan, USA og Europa skal skape et feilaktig inntrykk av at fisk som er tatt i Barentshavet er påvirket av radioaktive lekkasjer.

I går var dette et av spørsmålene journalister fra hele verden ønsket svar på da de ringte miljøstiftelsen Bellona.

- Ubåtulykken kan ha en psykologisk effekt på forbrukerne, men det avhenger av hvilken informasjon som kommer ut i internasjonale medier. Hittil har våre åtte kontorer i utlandet ikke registret noen negativ oppmerksomhet rundt norsk fisk. Men vi er forberedt på at det kan skje og overvåker situasjonen fra time til time, sier Dag Eivind Opstad, administrerende direktør i Eksportutvalget for Fisk.

- Jeg er forberedt på mange spørsmål fra importører i tida som kommer, sier Steinar Eliassen i Norfra, et av Nord-Norges største fiskeeksportfirma.

Berolige

Eksportutvalget og UD kan komme til å koble inn norske ambassader og utenriksstasjoner, slik de ble etter ulykken med atomubåten «Komsomolets» i 1989.

Diplomatene fikk den gang i oppgave å berolige markedsaktører og skremte forbrukere.

Men hva om radioaktivitet virkelig lekker ut fra Kursk-reaktoren? Stoffene tynnes ut i vann, men vil bevege seg nordover med havstrømmene.

- Det er et skrekkscenario, sier Thomas Nilssen i Bellona.

Det ligger trolig flere atomreaktorer på havbunnen i Barentshavet etter ubåtforlis verden ikke har fått vite om, men ikke så nær fiskerike områder.

- Den østlige delen av Barentshavet er oppvekstområde for norsk-arktisk torsk, utslipp vil få katastrofale følger både på kort og lang sikt. Dette viser hvor uheldig det er med atomaktivitet i områder som er så sårbare og viktige, sier fiskeriekspert og miljøaktivist Bente Aasjord til Dagbladet.

MEDIA AVGJØR: Dag Eivind Opstad, direktør i Eksportutvalget for Fisk tror at medias omtale av ubåt-ulykken vil avgjøre om salget av norsk fisk påvirkes.