Atomskandale i USAs senat

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Avvisningen av den utvidede prøvestansavtalen i Senatet undergraver USAs troverdighet i arbeidet for nedbygging og ikkespredning av atomvåpen. Vedtaket viser at republikanerne setter USAs innenrikspolitiske interesser foran samarbeidet med landets allierte om kollektivt å arbeide for økt atomsikkerhet i verden. Det er en seier for isolasjonistiske hauker som Jesse Helms, og et nytt utenrikspolitisk nederlag for president Bill Clinton. Avtalen ville uansett ha opprettholdt USAs stilling som verdens største og farligste atommakt.
  • USAs atomoverlegenhet er oppnådd etter mer enn 1000 atomprøvesprengninger siden 1945. Slik sett er det land som ønsker å skaffe seg atomvåpen som har behov for prøvesprengninger, ikke USA. Den utvidede prøvestansavtalen ville imidlertid gjort det vanskeligere for andre land å utvikle og modernisere sine atomvåpen.
  • I sentrum for debatten om USAs kjernefysiske avskrekkingspotensial var sikkerheten og påliteligheten i landets eksisterende atomvåpenarsenal, som er redusert fra 12000 strategiske stridshoder i 1980-åra til 6000 i dag. Ifølge Start 2-avtalen, som nå ligger til godkjenning i det russiske parlamentet, skulle arsenalet reduseres ytterligere til mellom 3000 og 3500 stridshoder.

Det ville likevel, med god margin, gi USA kontroll over verdens mest formidable atomvåpenarsenal.

  • USA stanset underjordiske atomprøvesprengninger i 1992. For å teste det aldrende atomvåpenarsenalets pålitelighet har amerikanerne utviklet en serie sofistikerte dataprogram, samtidig som det blir utført prøvesprengninger uten atomladninger. Forskerne bedyrer også at det eksisterende atomvåpenarsenal både er sikkert og pålitelig.
  • Slik blir vedtaket i Senatet et alvorlig tilbakeslag for den lederrolle USA har hatt i forhold til nedrustning siden 80-tallet, ikke minst i forhold til stater som Nord-Korea og Iran. Det underminerer muligheten for å få India og Pakistan til å undertegne prøvestansavtalen, og det underminerer muligheten for at Russland og Kina legger lokk på sine muligheter til å modernisere sitt atomvåpenarsenal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer