Atomsøppel langs kysten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Lille julaften brakte Dagbladet nyheten om at den værharde norskekysten kan bli den viktigste transportruta for livsfarlig kjernefysisk avfall. 200 milliarder kroner regner den russiske regjeringen og statsdumaen med å tjene på å gjøre landet til internasjonal dumpingplass for atomsøpla. Med det vi generelt vet om behandlingen av kjernefysisk materiale i Russland er dette en katastrofe. Med norskekysten som den mest sannsynlige transportruta er Norge på en direkte og svært ubehagelig måte knyttet til katastrofen.
  • Den norske regjeringen har all grunn til å være bekymret. Statssekretær Espen Barth Eide i UD lover å ta opp transportruta med russiske myndigheter, og vil kreve full åpenhet om eventuelle transporter. Det er bra. Men det går an å være djervere. I Chile nekter nå myndighetene en båt med kjernefysisk avfall å seile innenfor landets 200-mils økonomiske sone. Transporten, fra Frankrike til Japan, er lovlig i henhold til folkeretten. Men båten runder Kapp Horn om snaue to uker, og Chile pløyer her juridisk mark som kan bli fruktbar for Norge. Likevel vil ikke Norge på dette tidspunkt stille samme krav som Chile gjør.
  • Det er nedslående at russiske myndigheter nå vil importere atomsøppel. Gjennom mer enn ti år er vanskjøtsel av kjernefysiske installasjoner i Russland avslørt i et sjokkerende omfang. President Vladimir Putin har med et pennestrøk lagt ned et miljøverndepartement, og statsdumaen innkalte ikke ekspertise på atomsikkerhet før vedtaket ble banket gjennom med 318 mot 38 stemmer. Det hele bærer preg av sjokkerende lettvinthet.
  • Det er all grunn til å regne med at Greenpeace, Bellona og andre vil være på plass i gummibåter hvis transporten kommer i gang. Skal man ta Putin på ordet, kan de få eksklusiv hjelp. I et intervju i Toronto Globe and Mail i Canada før jul sa den russiske presidenten at han beundrer miljøvernere, «særlig de i små gummibåter som utfordrer store militære og industrielle skip». Han får sikkert være med hvis han vil.