Atomstrid i Stortinget:
- Skadelig

Tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er bekymret over den nye regjeringens politikk om atomvåpen. Hun mener det skape splittelse mot Norges nærmeste allierte.

BEKYMRET: Tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide skjønner ikke hvorfor Norge skal delta på konferanse sammen med land som vil forby atomvåpen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEKYMRET: Tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide skjønner ikke hvorfor Norge skal delta på konferanse sammen med land som vil forby atomvåpen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Søreide møtte onsdag i spørretimen, for første gang i utfordrerposisjon etter at hun gikk av som utenriksminister. Der tok hun et kraftig oppgjør om den nye regjeringens atomvåpenpolitikk.

- Det vi er bekymret for er en splittelse i NATO. Vi er bekymret for at regjeringen nå markerer Norge på en måte som er i strid med våre alliertes syn, sier Søreide.

- Skaper usikkerhet

I Støre-regjeringens Hurdalsplattform skriver de at de vil at Norge skal delta som observatør på statspartsmøtene til traktaten om forbud mot kjernevåpen.

Atomvåpen er en sentral del av NATOs overordnede strategi for avskrekking av fiender. Norge har ikke selv undertegnet traktaten om forbud, men regjeringen ønsker altså å følge arbeidet.

Den nylig avgåtte utenriksministeren mener det skaper usikkerhet blant Norges nærmeste allierte.

- Det å delta som observatør kan høres uskyldig ut, men det er et tydelig skritt til venstre. Det gjør meg veldig bekymret. Det framstår som fullstendig uforståelig og uklokt. Man tar den risikoen man gjør i forhold til NATO og allierte, når man øyensynlig ikke har noen annen målsetting med det enn å følge med på det som skjer.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) er ikke enig i framstillingen til sin forgjenger. Hun beskriver målet med deltakelsen slik:

- Det er et signal om at vi følger med på hva som skjer, at vi erkjenner at avtalen eksisterer mellom de landene som er en del av den, sier utenriksministeren.

Hun understreker at regjeringen, også i erklæringen, støtter NATOs strategiske konsept, som altså også innebærer atomvåpen som avskrekking.

Umiddelbare reaksjoner

Søreide peker på at Støre-regjeringens nye kurs i atompolitikken har vekt reaksjoner blant Norges allierte. Blant de som har kritisert avgjørelsen er NATOs generalsekretær, og Aps egen tidligere statsminister, Jens Stoltenberg.

- Natos syn på forbudstraktaten er veldig klart. Vi tror ikke på den traktaten som en vei til atomnedrustning. Jeg forventer at alle allierte tar hensyn til dette når de adresserer spørsmål om atomvåpen, og at de vil konsultere tett med andre allierte i Nato, sa Stoltenberg i forkant av Natos forsvarsministermøte sist uke.

NY: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum presenterer Hurdalsplattformen. Vis mer

Ifølge Søreide kom reaksjonene fra Norges allierte inn allerede før hun forlot statsrådskontoret. Regjeringsplattformen ble lagt fram dagen før Støre og Vedum overtok, og allerede samme dag ble norske ambassadører i flere land konfrontert med innholdet, sier den tidligere utenriksministeren.

- Det er jo forståelig fordi dette er et brudd med både det som er Norges linje og NATOs linje, og at allierte nå blir usikre på hva Norge mener om både atomvåpenforbudet og NATOs strategi, det skjønner jeg. Det er jo det som er det uheldige her. I ei tid da man trenger alliert samhold mer enn en noensinne, så kan dette bidra til å skape usikkerhet og splittelse i alliansen. Det er ikke Norge tjent med, det er ikke NATO tjent med, sier Søreide.

- Uforståelig

Huitfeldt understreker at det er helt uaktuelt for Ap/ Sp-regjeringen å undertegne traktaten om atomvåpenforbud. Likevel er Norge i en unik posisjon som det eneste NATO-landet som deltar på konferansen.

- Jeg er bekymret for den alenegangen og at vi som eneste NATO-land skal delta på denne konferansen. Regjeringen sier veldig tydelig at de ikke har noen intensjoner om å undertegne avtalen, og da framstår deltakelsen som enda mer uforståelig, sier Ine Eriksen Søreide i Høyre.

Den nylig avgåtte utenriksministeren mener rett og slett regjeringens holdning kan være skadelig.

- Vår bekymring er at Norge velger alenegang i et så sensitivt og vanskelig spørsmål uten noen åpenbar grunn, og uten å ta hensyn til de reaksjonene og de skadene det kan påføre.

FÅR KJEFT: Utenriksminister Anniken Huitfeldt må tale hard kritikk fra sin forgjenger for Norges deltakelse på konferanse for land som støtter et atomvåpenforbud. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
FÅR KJEFT: Utenriksminister Anniken Huitfeldt må tale hard kritikk fra sin forgjenger for Norges deltakelse på konferanse for land som støtter et atomvåpenforbud. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Huitfeldt avviser at regjeringen setter Norges forhold til våre allierte på spill.

- Hovedlinjene i norsk sikkerhetspolitikk ligger fast. Men vi var jo skuffet over hvordan den forrige regjeringen engasjerte seg i spørsmålet om nedrustning. Her har vi hatt en noe annen kurs enn det som har vært Høyres politikk, svarer utenriksminister Anniken Huitfeldt.

- Det er mer en erkjennelse av at denne traktaten eksisterer, og da er det viktig for Norge å sende diplomater til møtet.

- Så da bør andre NATO-land gjøre det samme?

- Det må hvert enkelt land vurdere selv, svarer utenriksministeren avslutningsvis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer