Atomtog kolliderte

Et britisk atomtransport-tog kolliderte tirsdag med en lastebil sørvest for London. Ingen mennesker kom til skade og det lekket ikke ut noen radioaktivitet etter kollisjonen, sa en polititalsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lastebilen kjørte inn i en jernbanevogn som brukes til transport av kjernefysisk avfall på en planovergang i grevskapet Kent. Toget var på vei til atomkraftverket ved Dungeness på Kent-kysten, der den tomme vognen skulle lastes med utbrukte brenselsstaver.

Disse stavene skulle så sendes til det omstridte gjenvinningsanlegget ved Sellafield i det nordvestlige England. Men toget var altså tomt, og holdt dessuten en hastighet på bare fem til åtte kilometer i timen da kollisjonen inntraff.

Ifølge politiets talsmann ville det ikke ha vært noen større fare, selv om toget hadde kjørt atskillig fortere. -Avfallsbeholderne er testet for sammenstøt i høy hastighet, og det er ingen grunn til bekymring, sier han.

Episoden kan likevel føre til ny uro omkring kjernekraftspørsmålet og spesielt rundt Sellafield, både i miljøbevegelsen og blant briter flest.

  • Transportene av radioaktivt avfall mellom Dungeness og Sellafield har pågått siden 1960-tallet.