Atomtrussel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina truer med maktbruk overfor Taiwan. USA advarer Kina mot å ta i bruk makt. Samtidig avslører Kina at landet nå kan framstille nøytronbomber. To av verdens atommakter er i konfrontasjon med hverandre nok en gang.

Sist, i 1996, sendte USA to hangarskip til Taiwan-stredet for å demonstrere sin vilje til å forsvare Taiwan, også militært. Utgangspunktet for konflikten denne gang er at Taiwan, for første gang, har erklært at Taiwan ikke lenger er en del av Kina.

  • Nøytronbomber er et atomvåpen som dreper mennesker, men lar bygningene stå mer eller mindre uskadde. Ved å bruke slike våpen kan Kina, om nødvendig, ikke bare ta Taiwan, men også beholde øya, uten å skade seg selv. Det er trusselbildet bak den kinesiske språkbruken. Dermed blir konflikten om Taiwan også en påminnelse om at trusselen fra atomvåpnene i høyeste grad fortsatt er i live. Taiwan-konflikten viser hvor viktig det er at atommaktene snarest mulig innfrir sine løfter om en nedrustning av alle atomvåpen, i stedet for å true med dem.