Atomtyveri i Barentshavet

To svært radioaktive beholdere er savnet i Barentshavet. - Alvorlig, mener Fredric Hauge og Bellona.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De er stjålet fra atomdrevne fyrlykter utenfor Kolahalvøya.

- Dette er en meget alvorlig situasjon. Det er meget høye stråledoser i beholderne som er stjålet, sier Fredric Hauge i Bellona til Dagbladet.no.

De savnede batteribeholderne inneholder det svært radioaktive stoffet Strontium-90. Stoffet er et avfallstoff fra driften av atomreaktorer, og det er varmekilden i fyrlyktene som lyser opp kysten ved Kolahalvøya.

Fredric Hauge tror at det radioaktive stoffet er stjålet ved et uhell.

- Vi er overbevist om at dette er et metalltyveri, og at tyvene ikke visste om atomfaren. Sikkerhetspolitiet mener at de som har stjålet det er dødelig skadet. Vi har fått tips om at den ene beholderen befinner seg på tre meters dyp, mens den andre ligger i vannoverflaten, sier han.

Politiet leter nå etter gjerningsmennene, blant annet på sykehus i Murmansk.

Strontium-90 kan benyttes i terrorbomber. Festet til et vanlig sprengstoff vil en slik bombe skape større skade enn en vanlig terrorbombe.

- Har noen forsøkt å stjele strontiumet er det med terrorformål. Men dette tilfellet er for merkelig utført til at vi tror det er terrorister som står bak. Men fyrlyktene er dårlig bevoktet, og det er ikke vanskelig for terrorister å få tak i slike beholdere, mener Hauge.

Kolafjorden, der lyktene sto, ligger om lag 25 mil fra den norske grensen.

- Det må bedre sikring til. Først og fremst er dette et stråleproblem lokalt, men på sikt kan det også bli et problem for oss i Norge.

Norske myndigheter har tidligere byttet ut det atomdrevne systemet i 45 av fyrlyktene med solceller.

Det er i overkant av 150 atomdrevne fyrlykter på Kolahalvøya. I 2001 fikk to personer sterke stråleskader da de forsøkte å stjele kobberledningen i en lignende fyrlykt. De var ikke klar over at det inne i fyrlykten befant seg en dødelig radioaktiv kilde.

BEKYMRET: Fredric Hauge i Bellona mener sikkerheten i Barentshavet er for dårlig. FOTO: SCANPIX