Atomubåt dumpet i Karahavet: - Før eller siden vil de radioaktive stoffene lekke ut

Statens strålevern med ny rapport.

DUMPET NÆR NORGE: Atomubåten «K-159» sank rett ved utløpet til Murmanskfjordenda den ble slept på vei til opphugging ved Murmansk i 2003. Statens strålevern kommer nå med en ny rapport om en annen ubåt som er senket nær Norge. Den heter K -27, og er ifølge strålevernet en av de viktigste kildene til mulig fremtidig radioaktiv forurensning i Arktis.  Foto: Reuters / Scanpix
DUMPET NÆR NORGE: Atomubåten «K-159» sank rett ved utløpet til Murmanskfjordenda den ble slept på vei til opphugging ved Murmansk i 2003. Statens strålevern kommer nå med en ny rapport om en annen ubåt som er senket nær Norge. Den heter K -27, og er ifølge strålevernet en av de viktigste kildene til mulig fremtidig radioaktiv forurensning i Arktis. Foto: Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den russiske atomubåten K-27 er vurdert å være en av de viktigste kildene til mulig fremtidig radioaktiv forurensning i Arktis.

Det skriver Statens strålevern, som har gitt ut en rapport og tatt initiativ til en studie av ubåten.

K-27 ble sjøsatt i 1962. Kort tid etter ble det påvist stråleskader blant mannskapet, og i 1981 ble ubåten senket i Karahavet på en dybde på 30 meter.

- Dumpede objekter i Karahavet er et tema vi er opptatt av hele tiden, sier en av forfatterne bak den nye rapporten, Ingar Amundsen ved Statens strålevern til Dagbladet.

- Vil lekke I rapporten peker Statens strålevern på ulike scenarier ved at ubåten er dumpet i havet. 

- Det som er sikkert er at det er reaktorer om bord, og selv om vi nå ikke ser noen lekkasje fra ubåten, vil de radioaktive stoffene før eller siden lekke ut, sier Amundsen.

- Er dere sikre på det?

- Ja, men det er ikke sikkert det vil få store konsekvenser.

Strålevernet ser blant annet på hvilken skjerming det er av reaktorbrenselet, og hva som kan gjøres for å redusere utslipp ved en eventuell heving eller flytting.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer