DUMPET NÆR NORGE: Atomubåten «K-159» sank rett ved utløpet til Murmanskfjordenda den ble slept på vei til opphugging ved Murmansk i 2003. Statens strålevern kommer nå med en ny rapport om en annen ubåt som er senket nær Norge. Den heter K -27, og er ifølge strålevernet en av de viktigste kildene til mulig fremtidig radioaktiv forurensning i Arktis.  Foto: Reuters / Scanpix
DUMPET NÆR NORGE: Atomubåten «K-159» sank rett ved utløpet til Murmanskfjordenda den ble slept på vei til opphugging ved Murmansk i 2003. Statens strålevern kommer nå med en ny rapport om en annen ubåt som er senket nær Norge. Den heter K -27, og er ifølge strålevernet en av de viktigste kildene til mulig fremtidig radioaktiv forurensning i Arktis. Foto: Reuters / ScanpixVis mer

Atomubåt dumpet i Karahavet: - Før eller siden vil de radioaktive stoffene lekke ut

Statens strålevern med ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den russiske atomubåten K-27 er vurdert å være en av de viktigste kildene til mulig fremtidig radioaktiv forurensning i Arktis.

Det skriver Statens strålevern, som har gitt ut en rapport og tatt initiativ til en studie av ubåten.

K-27 ble sjøsatt i 1962. Kort tid etter ble det påvist stråleskader blant mannskapet, og i 1981 ble ubåten senket i Karahavet på en dybde på 30 meter.

- Dumpede objekter i Karahavet er et tema vi er opptatt av hele tiden, sier en av forfatterne bak den nye rapporten, Ingar Amundsen ved Statens strålevern til Dagbladet.

- Vil lekke I rapporten peker Statens strålevern på ulike scenarier ved at ubåten er dumpet i havet. 

- Det som er sikkert er at det er reaktorer om bord, og selv om vi nå ikke ser noen lekkasje fra ubåten, vil de radioaktive stoffene før eller siden lekke ut, sier Amundsen.

- Er dere sikre på det?

- Ja, men det er ikke sikkert det vil få store konsekvenser.

Strålevernet ser blant annet på hvilken skjerming det er av reaktorbrenselet, og hva som kan gjøres for å redusere utslipp ved en eventuell heving eller flytting.

- Vi kan ikke utelukke en lekkasje verken om ubåten blir liggende, eller om den blir flyttet, sier Amundsen.

K-27 har ligget på havbunnen i Stepovogobukta på østsiden av Novaja Semlja 34 år. Et norsk-russisk forskningstokt i 2012 viste lav radioaktiv forurensning i området og at det ikke lekker fra de to reaktorene.

- K-27 har det man kaller høyanriket uran i reaktorene. Man frykter at dersom det kommer for mye vann i disse, vil det kunne starte opp en kjedereaksjon, sa atomfysiker og daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer til Dagbladet tidligere i år.

19 skip Ubåten er imidlertid langt fra den eneste med radioaktivt innhold som er blitt dumpet langs norskekysten.

Totalt er 19 skip med radioaktivt avfall, 14 atomreaktorer, inkludert fem som fortsatt skal inneholde brukt kjernefysisk brennstoff, 735 andre deler med radioaktivt materiale, 17 000 beholdere med radioaktivt avfall - og tre atomubåter blitt dumpet i Karahavet og Barentshavet av gamle Sovjetunionen, ifølge Bellona.

I tillegg til dette ble tusenvis av beholdere med kvikksølv, udetonerte bomber og beholdere med stridsmidler som sennepsgass og mulig nervegass er senket eller dumpet langs hele norskekysten etter andre verdenskrig.

- En del av dette utgjør helt klart en fare. Langs hele kysten vår ligger potensielle miljøbomber. Det har vært kjent i mange år at dette er et forurensingsproblem, sa leder for Naturvernforbundet Lars Haltebrekken til Dagbladet i mars.