Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Atomubåt i havsnød i Barentshavet

Den russiske atomubåten «Kursk» er i havsnød i Barentshavet og har lagt seg på havbunnen. Redningsbåter sendes nå ut til åstedet. Bellona frykter en miljøkatastrofe, og ingen vet om de mer enn 100 ombord kan berges fra havbunnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Baugen til den russiske ubåten som har sunket til bunns, er fylt med vann. Det opplyser den russiske TV-stasjonen NTV.

Atomubåten som er i havsnød i Barentshavet, la seg på havbunnen etter at torpedorørene ble fylt med vann, og vann trengte inn i baugen. Russiske ubåter er delt i mange seksjoner, slik at vann i båten ikke går videre utover seksjonene som blir fylt av vann.

Atomubåten skal ha fått alvorlige tekniske problemer, og en talsmann for russiske myndigheter sier til CNN at båten ligger på havbunnen i nærheten av et treningsområde. Atomreaktoren skal være slått av, og det skal ikke være i reaktoren at maskinfeilen har oppstått.

Båten har ikke atomvåpen ombord, og det skal heller ikke være noen radioaktiv stråling fra fartøyet. Det er radiokontakt med mannskapet om bord, og redningsbåter er sendt til åstedet. Det er ukjent hvilken dybde ubåten ligger på.

To atomreaktorer

Ubåten «Kursk» - oppkalt etter byen Kursk - er den nyeste i Oscar II-klassen, og ble satt i drift i desember 1994. Den første Oscar II-ubåten ble satt i drift i 1987.

Klassen har to reaktorer, slik at fartøyet kan holdes i drift selv om det får problemer med en reaktor. Båtene kan utstyres med krysserraketter.

Oscar II-klassen har vanligvis 130 personer ombord. Hvis den ligger på 2-300 meters dybde vil mannskapet kunne reddes ut, men dette er en båt som kan gå helt ned til 500 meter.

- Rent miljømessig er det verst tenkelige scenariet at det er snakk om et reaktorhavari, noe som kan gi radioaktive utslipp til det maritime miljø, sier Thomas Nilsen i Bellona til Dagbladet.no.

TIL BUNNS: Det er en ubåt av Oscar-klassen som har lagt seg på bunnen i Barentshavet.