LEKKET: Det ble fredag oppdaget en mindre lekkasje av radioaktivt materiale på Sellafield atomkraftverk, i Cumbria på kysten av England. Foto: SCANPIX
LEKKET: Det ble fredag oppdaget en mindre lekkasje av radioaktivt materiale på Sellafield atomkraftverk, i Cumbria på kysten av England. Foto: SCANPIXVis mer

Atomulykke på Sellafield

Radioaktivt materiale lekket ut på fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En etterforskning er iverksatt, etter at det fredag ble oppdaget en radioaktiv lekkasje ved Sellafield atomkraftverk i Cumbria, England.

Lokalavisa Whitehaven News melder at lekkasjen kom i form av radioaktiv damp eller væske, fra et rør koblet til et ventilasjonsanlegg for avfallsmateriale.

Et område ved atomkraftverket er nå avstengt.

Selv om lekkasjen ble oppdaget fredag, fikk en «veldig misfornøyd» miljøvernminister Erik Solheim først vite om episoden onsdag, da nyheten ble offentlig.

Må stenges
— Selv om dette er karakterisert som et lite utslipp, vil det vekke tillit dersom vi blir varslet raskt om alle hendelser ved Sellafield, sier Erik Solheim til Aftenposten.no.

Fredagens radioaktive utslipp blir omtalt som lite, og Solheim sier at det kan få dramatiske konsekvenser for Norge dersom en større ulykke skjer ved kraftverket.

— Et stort utslipp ved Sellafield er lite sannsynlig, men dersom det skulle inntreffe vil det ha dramatiske konsekvenser for Norge på grunn av vindretningen og vannstrømninger. Dette er nok en påminnelse om at anlegget må stenges, sier Solheim til avisa.

19. april 2005 lekket om lag 20 tonn ekstremt radioaktivt brensel oppløst i salpetersyre ut av anlegget, i tillegg til 200 kilo plutonium.

Utslippet ble samlet opp i av tank som skulle forhindre spredning til omgivelsene.

- Bekymringsfullt
Atomfysiker i Bellona, Nils Böhmer, mener nyheten om fredagens utslipp gir grunn til bekymring, og tydelig viser at kraftverket ikke holder forsvarlig stand.

— Dette er bekymringsfullt og viser at deler av Sellafield ikke holder god nok standard, sier Böhmer i en pressemelding.

I mai i fjor uttalte statsminister Gordon Brown at han ønsket å øke antallet atomkraftverk i Storbritannia, grunnet stadig høyere oljepriser.

— Man burde håndtere de utfordringene man allerede har på Sellafield, før man begynner å bygge nye reaktorer som vil produsere mer atomavfall, mener Bøhmer videre.

PROTESTER: En rekke aksjoner er blitt avholdt mot det omstridte og ulykkesforfulgte Sellafield. Her er norske Petter Stordalen blant aktivistene som tok seg inn på anlegget i 2002. Foto: SCANPIX
PROTESTER: En rekke aksjoner er blitt avholdt mot det omstridte og ulykkesforfulgte Sellafield. Her er norske Petter Stordalen blant aktivistene som tok seg inn på anlegget i 2002. Foto: SCANPIX Vis mer