Nobels fredspris 2017:

- Atomvåpen er ikke et nødvendig onde, det er den ultimate ondskap

Setsuko Thurlow var 13 år gammel da hun overlevde atombomben som ble sluppet over Hiroshima. Søndag tok hun imot Nobels fredspris på vegne av ICAN.

MOTTOK FREDSPRISEN: Setsuko Thurlow var 13 år gammel da hun overlevde atombomben som ble sluppet over Hiroshima. Søndag tok hun imot Nobels fredspris på vegne av ICAN. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB Scanpix
MOTTOK FREDSPRISEN: Setsuko Thurlow var 13 år gammel da hun overlevde atombomben som ble sluppet over Hiroshima. Søndag tok hun imot Nobels fredspris på vegne av ICAN. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Setsuko Thurlow er 85 år gammel. Da USA slapp den første atombomba over den japanske byen Hiroshima, 6. august 1945, var hun bare 13 år - og til stede.

- Jeg så det blå-hvite lysglimtet utenfor vinduet. Så fikk jeg en følelse av at jeg fløt gjennom lufta. Det er det siste jeg husker før jeg mistet bevisstheten, fortalte hun nylig Dagbladet.

Hun var sikker på at hun kom til å dø, men klarte å kravle seg ut av et sammenrast bygg som sto i brann. På utsiden så hun døde og hardt skadde mennesker.

Siden har hun brukt de grufulle opplevelsene som inspirasjon i kampen mot atomvåpen. De siste åra har hun vært en del av ICAN, og i dag mottok hun Nobels fredspris på deres vegne.

- Ubegripelig ødeleggelse

De grufulle opplevelsene og synet hun møtte for 72 år siden var et sentralt tema i Thurlovs nobelforedrag i Oslo rådhus søndag.

- Rundt meg så jeg en total og ubegripelig ødeleggelse. Hver gang jeg minnes Hiroshima, er det første som dukker opp i hodet mitt bildet av min fire år gamle nevø Eiji - og den lille kroppen hans som var blitt til en ugjenkjennelig klump av smeltet kjøtt. Med svak stemme tryglet han om vann helt til døden kom og befridde ham fra hans lidelser, sa Thurlow.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer