Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nobels fredspris 2017:

- Atomvåpen er ikke et nødvendig onde, det er den ultimate ondskap

Setsuko Thurlow var 13 år gammel da hun overlevde atombomben som ble sluppet over Hiroshima. Søndag tok hun imot Nobels fredspris på vegne av ICAN.

MOTTOK FREDSPRISEN: Setsuko Thurlow var 13 år gammel da hun overlevde atombomben som ble sluppet over Hiroshima. Søndag tok hun imot Nobels fredspris på vegne av ICAN. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB Scanpix
MOTTOK FREDSPRISEN: Setsuko Thurlow var 13 år gammel da hun overlevde atombomben som ble sluppet over Hiroshima. Søndag tok hun imot Nobels fredspris på vegne av ICAN. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Setsuko Thurlow er 85 år gammel. Da USA slapp den første atombomba over den japanske byen Hiroshima, 6. august 1945, var hun bare 13 år - og til stede.

- Jeg så det blå-hvite lysglimtet utenfor vinduet. Så fikk jeg en følelse av at jeg fløt gjennom lufta. Det er det siste jeg husker før jeg mistet bevisstheten, fortalte hun nylig Dagbladet.

Hun var sikker på at hun kom til å dø, men klarte å kravle seg ut av et sammenrast bygg som sto i brann. På utsiden så hun døde og hardt skadde mennesker.

Siden har hun brukt de grufulle opplevelsene som inspirasjon i kampen mot atomvåpen. De siste åra har hun vært en del av ICAN, og i dag mottok hun Nobels fredspris på deres vegne.

- Ubegripelig ødeleggelse

De grufulle opplevelsene og synet hun møtte for 72 år siden var et sentralt tema i Thurlovs nobelforedrag i Oslo rådhus søndag.

- Rundt meg så jeg en total og ubegripelig ødeleggelse. Hver gang jeg minnes Hiroshima, er det første som dukker opp i hodet mitt bildet av min fire år gamle nevø Eiji - og den lille kroppen hans som var blitt til en ugjenkjennelig klump av smeltet kjøtt. Med svak stemme tryglet han om vann helt til døden kom og befridde ham fra hans lidelser, sa Thurlow.

Overflatetemperaturene fra «Little Boy» kom opp i 4000 grader. Den massive trykkbølgen smeltet kjøretøyer og bygninger og gjorde både mennesker og dyr til støv. I tillegg kom alle seinskadene. Ifølge Store Norske Leksikon ble til sammen 200 000 mennesker drept og mer enn 100 000 skadd.

Tre dager seinere døde 40 000 mennesker, da atombomba «Fat man» ble sluppet over byen Nagasaki. Minst 40 000 til døde av stråleskader like etter.

- En fare for alle

For Thurlow har nevøen blitt selve symbolet på alle verdens uskyldige barn som i dag trues av atomvåpen.

- Hvert eneste sekund, hver eneste dag, utgjør atomvåpnene en fare for alle vi er glade i og alt det vi har kjært. Vi kan ikke tolerere denne galskapen lenger, sa hun.

- Ni nasjoner truer fortsatt med å brenne ned hele byer, å ødelegge livet på jorden, å gjøre det umulig for kommende generasjoner å leve i vår vakre verden. Å utvikle atomvåpen betyr ikke at et land løftes opp til storhet, men at det synker ned i den dypeste fordervelse. Atomvåpen er ikke et nødvendig onde, det er den ultimate ondskap, sa hun og fortsatte:

- 7. juli i år ble jeg overveldet av en enorm glede da et stort flertall av verdens nasjoner vedtok Traktaten om forbud mot atomvåpen. Jeg som hadde opplevd menneskeheten på sitt verste, fikk denne dagen oppleve menneskeheten på sitt beste, fortsatte Thurlow.

Thurlow sa at det var noe hun og de andre overlevende fra Hiroshima og Nagasaki, som kalles hibakushaer, hadde ventet på i syttito år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!