Russland

Atomvåpen: - Ingen andre alternativer

- Vesten vil ikke stoppe før Russland sender en kjernefysisk melding, sier den russiske redaktøren og såkalte «sjefpropagandisten» Margarita Simonjan.

TRUSLER: Margarita Simonjan mener at Vesten ikke vil stoppe før Russland sender et tydelig signal. Foto: Valery SHARIFULIN / SPUTNIK / AFP / NTB
TRUSLER: Margarita Simonjan mener at Vesten ikke vil stoppe før Russland sender et tydelig signal. Foto: Valery SHARIFULIN / SPUTNIK / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Margarita Simonjan, den russiske «sjefpropagandisten» og redaktøren i RT (Russia Today), mener at Ukraina-krigen beveger seg mot et «kjernefysisk ultimatum», og at Vesten ikke vil stoppe før Russland sender en «kjernefysisk melding».

Hun foreslår derfor å forårsake en atomeksplosjon i Sibir:

- Det ville ikke ha hatt noen forferdelige konsekvenser. All elektronikk ville ha blitt deaktivert, og vi ville vært tilbake i år 1993 eller liknende. Men jeg ser ingen andre utfall - enten jeg liker det eller ikke.

- Tar større risiko

Søndag skrev hun på meldingstjenesten Telegram at barndomshjemmet hennes i Adler, i den sørlige regionen Sotsji, var blitt angrepet av en drone. Det skal ha fått henne til å rase over ukrainernes handlinger.

«I kveld falt en angrepsdrone rett foran familiens hjem i Adler, der hvor jeg og min mor vokste opp, og hvor mine slektninger og deres små barn fortsatt bor. Målene er stadig lenger unna, innsatsen er stadig høyere. Kjernefysiske ultimatum blir stadig mer ubestridt», skriver hun på Telegram.

Den belarusiske presidenten Aleksandr Lukasjenko ber nabolandene om å tilslutte seg den russisk-belarusiske unionen etter massiv kritikk mot atomavtale: - Det blir atomvåpen til alle! Video: AP / Telegram, @ZarubinReporter / Twitter, @NoelReports Vis mer

Rådgiveren til innenriksministeren i Ukraina, Anton Herasjtsjenko, har tirsdag lagt ut et videoklipp hvor Simonjan blir spurt om uttalelsene sine på TV-kanalen RTVI.

- Målene deres er lenger unna, rent geografisk sett, og de tar større risiko. Dermed blir et kjernefysisk ultimatum mer og mer nærstående, sier hun.

- Skikkelig vondt

Simonjan sier videre at hun ikke vet hvordan dette vil ende, men at hun gjennom sine egne analyser ikke ser noen ende på situasjonen - basert på hva russerne ønsker.

- De [ukrainerne] kommer ikke til å stanse før de blir virkelig, virkelig skadd. Eller før de skjønner at det kommer til å gjøre skikkelig vondt.

VENNER: Redaktøren er en av Vladimir Putins støttespillere. Her fra St. Petersburg i fjor sommer. Foto: REUTERS / Maxim Shemetov / NTB
VENNER: Redaktøren er en av Vladimir Putins støttespillere. Her fra St. Petersburg i fjor sommer. Foto: REUTERS / Maxim Shemetov / NTB Vis mer

Det er etter denne uttalelsen at hun kommer med atomvåpen-utsagnet.

- Det ville ikke ha ført til noen atomvintre, ingen «monsterstråling» som ville ha drept alle, eller gitt langvarige konsekvenser som kreft. Men all digital elektronikk og alle satellitter ville ha blitt deaktivert. Eksempelvis kameraet som filmer meg nå, eller telefonen ved siden av meg.

- Ikke Moskvas offisielle linje

Som en konsekvens av intervjuet kommer Kreml med sine egne uttalelser tirsdag.

De har ikke planer om å bryte avtalen i stans om atomprøvesprengninger, og avviser Simonjan forslag om å detonere atomvåpen i Sibir som en advarsel til Vesten.

Det opplyser Kreml-talsperson Dmitrij Peskov.

- Jeg tror ikke slike diskusjoner er mulige nå, fra et offisielt synspunkt. Simonjan ord reflekterer ikke alltid Moskvas offisielle linje, sier Peskov under et pressemøte.

President Vladimir Putin har gjentatte ganger advart Vesten om at ethvert angrep på Russland kan framprovosere en atomreaksjon. Sovjetunionens siste atomprøvesprenging fant sted i 1990. USAs siste skjedde i 92, og Frankrike og Kina gjennomførte sine siste atomprøvesprenginger i 1996, ifølge Reuters.

Mandag denne uka skrev New York Times at satellittbilder og luftfartsdata antydet at Russland kanskje forbereder seg på å teste en eksperimentell atomdrevet kryssermissil - eller at de allerede har gjort det.

- Jeg vet ikke hvor journalistene fikk dette fra. Man må tydeligvis studere satellittbilder mer nøye, svarer Kremls Peskov tirsdag.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer