Tidligere NATO-topp:

- Atomvåpen kan være neste trekk

Natos tidligere visegeneral Rose Gottemoeller frykter at Putin vil svare på uforutsigbare måter etter at ukrainerne har hatt suksess på slagmarken.

BEKYMRET: Tidligere visegeneralsekretær i Nato, Rose Gottemoeller. Foto: Szilard Koszticsak/NTB
BEKYMRET: Tidligere visegeneralsekretær i Nato, Rose Gottemoeller. Foto: Szilard Koszticsak/NTB Vis mer
Publisert

De siste to ukene har ukrainerne stormet framover og gjenerobret store landområder i en lynoffensiv øst i landet.

Nesten hele Kharkiv-regionen er nå under ukrainsk kontroll.

Tidligere visegeneralsekretær i Nato, Rose Gottemoeller, sier til BBC at hun frykter at Russland nå kan svare på «uforutsigbare» måter.

MISTER KONTROLLEN: Et russisk Su-25 jagerfly skal ha mistet kontrollen under takeoff på Krimhalvøya. Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Få Kyiv til å knele

Det var i radioprogrammet Today at Gottemoeller, som var Natos visegeneralsekretær mellom 2016 og 2019, berømmet Kyivs innsats i Kharkiv-regionen.

- Momentumet er tydelig på den ukrainske siden nå, sa hun ifølge Independent.

På grunn av det, frykter hun at Kreml vil ty til masseødeleggelsesvåpen i et forsøk på å få Kyiv til å knele.

- Han [Putin] kan sette i gang et atomangrep for å demonstrere, enten et enkeltangrep over Svartehavet eller muligens angrep på et ukrainsk militæranlegg for å sette en støkk i ukrainerne, men også de globale partnerne og Ukrainas allierte, sa Gottemoeller ifølge Independent.

- Flere muligheter

NUPI-forsker og Russland-ekspert Julie Wilhelmsen er enig i at Kreml vil ta i bruk enda sterkere midler for ikke å tape mer av det territoriet de har okkupert i Ukraina. Men de har flere våpen å ty til før den tid, mener hun.

- Det så vi alt i helga da de tok ut elektrisiteten i flere ukrainske regioner. De kan altså velge å gjennomføre større angrep på grunnleggende infrastruktur i Ukraina, sier hun til Dagbladet.

Russland kan også bruke enda mer luftvåpen.

- Dessuten snakkes det nå igjen om muligheten for full mobilisering. Min lesning av Putin er at han vil stå på for å beholde Krim og store deler av Donbas, sier Wilhelmsen.

Det på tross av kritikk på hjemmebane og på tross av at det kommer til å koste dyrt også i form av russiske menneskeliv.

- Samtidig kan man aldri vite. Putins stilling i Russland, inkludert i store deler av egen elite, er svakere enn den noensinne har vært.

UKRAINA: Ukrainas storoffensiv i Kharkiv sender russiske soldater på flukt - her får russerne store problemer i Balaklija. Video: Telegram / Twitter Vis mer

- En reell sak

Iver B. Neumann, Russland-ekspert og direktør ved Fridtjof Nansens Institutt mener at det kan være en reell mulighet for at Putin bruker atomvåpen.

- Det er en helt reell sak. En rotte som er trengt opp i et hjørne vil gjerne ha biting som siste utvei. Russland har allerede overskredet en grense ved å gå til angrep på en suveren makt, så man kan ikke utelukke at de vil bryte et tabu som det vil være å bruke atomvåpen, sier han.

Det vil være ekstremt uheldig, spesielt for Russland, mener Neumann.

- Da blir det en mulighet for krig mellom Nato og Russland, altså en verdenskrig, sier Neumann.

- Dårlig taper

- Putin er kjent for å være en dårlig taper, så vi må regne med at han vil svare brutalt på dette, sa Jakub M. Godzimirski, som forsker på russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk ved Nupi, til Dagbladet mandag.

Forskeren tror at det store strømbruddet i Øst-Ukraina er en smakebit på det som venter ukrainerne.

- Angrep mot kritisk infrastruktur har vært en sentral del av krigføringen, siden de innså at det ikke gikk å erstatte den ukrainske regjeringen med et russiskstøttet regime. Da endret de strategi; fra å søke makt, til å ødelegge mest mulig, sa han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer