Atomvåpen og vifter mot Ivan

I Florida blomstrer ideene før monsterorkanen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I USA kalles de «weather wonks». De er selvlærte orkan-nerder, og nå får de oppmerksomhet mens innbyggerne i Florida spikrer igjen vinduer og flykter for tredje gang på en måned.

Til og med de føderale myndighetene har forsøkt å rette på været i USA. Siden 1980-tallet har de hatt prosjekter i gang for å forsøke å modifisere stormer, melder nyhetsbyrået AP og nyhetskanalen CNN.

På internett blogges det om smarte løsninger for å stanse orkanene.

Blant ideene er:

 • sprøyting av olivenolje på vannoverflaten
 • å trekke et isfjell til Florida for å kjøle ned hele delstaten
 • og å bygge digre vifter for å blåse orkanene avgårde

  - Ja, og så var det en fyr som ringte og sa at han kunne be dem bort, sier forskeren Hugh Willoughby ved det internasjonale orkansenteret ved universitetet i Florida.

  - Farligere enn orkaner


  Det mest dramatiske forslaget er å bruke et atomstridshode til å blåse vannet ut av orkanene.

  Men som Willoughby selv sier:

  - Orkaner er ille nok om de ikke skal være radioaktive også.

  Han legger til at atomvåpen faktisk er farligere enn uvær.

  Professoren mottok selv en rekke forslag mens han var direktør for USAs nasjonale forskningssenter for orkaner. Han mener svært mange av ideene svikter fordi de som har klekket dem ut helt mangler grunnleggende forståelse for meteorologi.

  En av planene som ble forsøkt prøvd, var å sprøyte vannoverflaten med et stoff. Men kraftig vind og bølger gjorde det umulig.

  - De undervurderte kraften i en storm, sier Willoughby.

  Vil absorbere stormen


  En forretningsmann Peter Cordani i Florida har ikke gitt opp sin ide, å fly en Boeing 747 inn i en monsterstorm og slippe ut tonnevis med superabsorberende pulver som bokstavelig talt skal suge stormen tørr.

  Bare en test vil kunne avgjøre om ideen tåler møtet med virkeligeheten, men tanken skal ha vært testet ut. Forretningsmannen hevder selv å ha fått en storm til å forsvinne under en test i Palm Beach. Det er imidlertid ingen som har tenkt å prøve pulvermetoden på «Ivan».

  Cordani mener at han kan slå ut toppene av en storm med en eller to kategorier. «Ivan» har vært oppe i kategori 5 flere ganger på sin vandring mot USA, og skalaen går fra 1-5.

  Cordani har nå ansatt to tidligere astronauter til å videreutvikle prosjektet.

  - Vi har stor tro på det, sier Scott Mac Leod til nyhetsbyrået AP. Han er en av astronautene som skal ha vært med under forsøket.

  Tonnevis av guffe


  Men alle er ikke overbevist.

  Professor Willoughby mener det er tvilsomt om ideen lar seg gjennomføre, og at selv om de får pulveret inn i stormen vil effekten trolig bli svært liten. I tillegg må de sende tusenvis av tonn med guffe i stormen.

  Kanskje ingen god ide likevel.

  - Prosjektet vil bli ekstremt kostbart og uten noen særlig virkning, sier professoren i Florida.

  - Du ville trenge alle de største militære fraktflyene som USA disponerer for å frakte materialet, og det ville bli et alvorlig problem med flytrafikken rundt øyet i orkanen.

  Myndighetene i USA ber nå alle værnerder bruke energien på mer realistiske målsetninger, som å sikre at nybygg tåler orkanene, og å lære opp innbyggerne hvordan de bedre kan forberede seg. I tillegg mener de at også fattigere land trenger hjelp til å forbrede seg for stormene.