Krigen i Ukraina:

Atomvåpen: - Russlands livsforsikring

Det er ingen tvil om at Russland har atomvåpen, og at Putin bruker det for å avskrekke. Samtidig tyder mye på at han selv frykter den kraftigste våpentypen i verden. Dette vet vi om stedene han kan søke tilflukt.

UNDER MOSKVA: Etter andre verdenskrig ble det bygget en atomsikker bunker under Moskva. Arkivfoto: Steve Bell / REX / NTB
UNDER MOSKVA: Etter andre verdenskrig ble det bygget en atomsikker bunker under Moskva. Arkivfoto: Steve Bell / REX / NTB Vis mer
Publisert

Russland har et av verdens største arsenal av atomvåpen - noe Putin slett ikke hemmeligholder.

27. februar ga han ordre om å øke atomvåpenberedskapen som følge av det spente forholdet til Nato.

Da han 8. april deltok i en begravelse til en avdød russisk politiker i Moskva, hadde han med seg en såkalt atomkoffert.

Og i forkant av frigjøringsdagen 9. mai ble det gjennomført flere prøveflyginger med det såkalte «dommedagsflyet», som ifølge førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen, Lars Peder Haga, er designet for å fly lederskapet unna i tilfelle et stort atomangrep, der kommandostyrkene på bakken er ødelagt.

- Fra flyet skal man kunne svare og lede et kjernefysisk motangrep, sier Haga til Dagbladet.

Gamle og nye

Dette er imidlertid ikke det eneste stedet Putin kan søke tilflukt, ved et eventuelt atomangrep mot Russland.

I en artikkel i Forsvaret Forum er bunkere som Sovjetunionen skal ha bygd i Uralfjellene, trolig fortsatt operative. Fjellene Jamantau og Kosvinskij skal være plasseringen til to av de viktigste kommandosentrene for landets atomvåpen.

Ifølge nettstedet skal Russland dessuten ha bygd en ny atomsikker bunker, som angivelig var «nesten ferdig» ved slutten av 2020.

- Etter at Russland invaderte Ukraina 24. februar, har Vladimir Putins oppholdssteder stort sett vært holdt hemmelig. Det samme gjelder flere av hans nærmeste rådgivere. Flere har spekulert i om den russiske presidenten i perioder har oppholdt seg i atomsikre bunkere i Uralfjellene, skriver Forsvarets Forum.

TALTE: Utenrikskommentator Morten Strand forteller hva som er den «dårlige nyheten» i Putins tale mandag 9. mai. Vis mer

Landsted

I slutten av mars uttalte Bojan Pancevski, korrespondent for den amerikanske storavisa The Wall Street Journal, at Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu, sammen med flere høyt rangerte myndighetspersoner - muligens inkludert Putin - kunne befinne seg i en atombunker nær den russiske byen Ufa.

Også ifølge Haga ved Luftkrigsskolen har det kommet ubekreftede opplysninger om at Putin ikke bruker mye tid i Moskva nå, men derimot trolig oppholder seg ute på sitt landsted i Novo-Ogaryovo.

- Det er naturlig å anta at han bruker mye tid der, og det ville være merkelig om han ikke har et sted der å søke tilflukt i, eller gjemme seg, sier Haga.

Også han forteller at i det gamle Sovjet ble bygget store underjordiske systemer i Russland, som skulle tåle et angrep med atomvåpen.

- Man regner med at deler av dette systemet er vedlikeholdt. Det finnes ganske sikkert bunkere under Moskva, og det er også bunkere utstyrt som nasjonale kommandosentre andre steder, blant annet i Uralfjellene, sier Haga til Dagbladet.

Deler av bunkeren under Moskva ser imidlertid ikke ut til å tjene sitt opprinnelige formål. Bunker 42 er gjort om til et slags museum.

ATOMSIKKER: - Det finnes ganske sikkert bunkere under Moskva, og det er også bunkere utstyrt som nasjonale kommandosentre andre steder, blant annet i Uralfjellene, sier Lars Peder Haga. Arkivfoto: Steve Bell/REX/NTB
ATOMSIKKER: - Det finnes ganske sikkert bunkere under Moskva, og det er også bunkere utstyrt som nasjonale kommandosentre andre steder, blant annet i Uralfjellene, sier Lars Peder Haga. Arkivfoto: Steve Bell/REX/NTB Vis mer

- Siden 1983

Da Putin har valgt å vise seg offentlig med en såkalt atomkoffert etter invasjonen av Ukraina, tror Haga det har vært for å minne om at han raskt kan komme med et motsvar ved et eventuelt atomangrep på landet.

- Slik kan han raskt komme med et svar om han ikke rekker å reise tilbake til de faste kommandosentrene, sier Haga.

Alle sovjetiske statsledere og russiske presidenter skal angivelig ha hatt en slik koffert nær seg siden 1983.

- Hva inneholder den kofferten?

- Vi vet ikke så mye om det, for vi har ikke sett noe bilde av innholdet, men bilder av en tilsvarende koffert fra 90-tallet, som finnes på museum i dag, viser at den inneholdt et telefonsystem, eller en radiosender, som kan sende et signal som godkjenner et atomangrep, svarer Haga.

Han mener det er «åpenbart at Putin er opptatt av å bevare og beholde atomstyrkene som avskrekking».

- Jeg er overbevist om at han, i hans verdensbilde, tror noen vil ta ham dersom han viser svakhet. I dette bildet ligger det at han vil beholde atomvåpen som avskrekking, sier førsteamanuensen.

- Livsforsikring

Haga fortsetter:

- Putin anser disse våpnene som den russiske statens livsforsikring. Det står i den russiske atomdoktrinen at landet kan svare med et atomangrep dersom statens eksistens er i krise.

Hva Putin faktisk tenker om atomtrusselen utenfra, er det ingen som vet sikkert, men Haga tror en reell frykt hos han er at verden er ute etter å ta ham.

- Men at han tror det plutselig skulle komme som et overraskende angrep, høres merkelig ut. Det er ingen tegn som tyder på at noe slikt skal skje, legger han til.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer