Krigen i Ukraina:

Atomvåpen: - Russlands livsforsikring

Det er ingen tvil om at Russland har atomvåpen, og at Putin bruker det for å avskrekke. Samtidig tyder mye på at han selv frykter den kraftigste våpentypen i verden. Dette vet vi om stedene han kan søke tilflukt.

UNDER MOSKVA: Etter andre verdenskrig ble det bygget en atomsikker bunker under Moskva. Arkivfoto: Steve Bell / REX / NTB
UNDER MOSKVA: Etter andre verdenskrig ble det bygget en atomsikker bunker under Moskva. Arkivfoto: Steve Bell / REX / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Russland har et av verdens største arsenal av atomvåpen - noe Putin slett ikke hemmeligholder.

27. februar ga han ordre om å øke atomvåpenberedskapen som følge av det spente forholdet til Nato.

Da han 8. april deltok i en begravelse til en avdød russisk politiker i Moskva, hadde han med seg en såkalt atomkoffert.

Og i forkant av frigjøringsdagen 9. mai ble det gjennomført flere prøveflyginger med det såkalte «dommedagsflyet», som ifølge førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen, Lars Peder Haga, er designet for å fly lederskapet unna i tilfelle et stort atomangrep, der kommandostyrkene på bakken er ødelagt.

- Fra flyet skal man kunne svare og lede et kjernefysisk motangrep, sier Haga til Dagbladet.

Gamle og nye

Dette er imidlertid ikke det eneste stedet Putin kan søke tilflukt, ved et eventuelt atomangrep mot Russland.

I en artikkel i Forsvaret Forum er bunkere som Sovjetunionen skal ha bygd i Uralfjellene, trolig fortsatt operative. Fjellene Jamantau og Kosvinskij skal være plasseringen til to av de viktigste kommandosentrene for landets atomvåpen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer