- Atomvåpen truer Norge

Det norske forsvaret har fått tilgang på amerikanske etterretningsrapporter som viser at Russland har utplassert nye atomvåpen i Kaliningrad. Våpnene er rettet inn mot Europa og Skandinavia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innen NATO frykter man konturene av en ny russisk opprustning, skriver Aftenposten. Det har lenge versert rykter om at amerikanske etterretningsrapporter skal inneholde opplysninger om utplassering av nye kjernevåpen i den russiske enklaven Kaliningrad som ligger mellom Polen og Litauen. Russerne har benektet utplassering, men EU har tatt opplysningene så alvorlig at det skal sendes en delegasjon til Kaliningrad for å undersøke om de medfører riktighet.

Ledere i Forsvaret bekreftet overfor Aftenposten at etterretningsrapportene eksisterer og at det norske Forsvaret har hatt tilgang på dem. En sentralt plassert kilde bekrefter også at rapportene inneholder opplysninger om utplassering av nye atomvåpen i Kaliningrad.

Våpnene er mellomdistanseraketter, og de vil i så fall ikke kunne nå mål i USA. Ifølge etterretningsrapportene skal de være rettet inn mot mål i Skandinavia og resten av Europa. Kaliningrad, som er et lite landområde med en million innbyggere, ligger bare 75 mil fra Norge i luftlinje.

(NTB)