Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Atomvåpen-utstyr borte i Irak

Hele bygninger, avanserte maskiner, dreiebenker er forsvunnet i Irak. De kan være stjålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Satellitt-bildene viser at hele bygninger har forsvunnet i Irak. Det dreier seg om ustyr og materiell som kan brukes til å lage atomvåpen, og nå varsler Det internasjonale atomenergibyrå IAEA Sikkerhetsrådet.

Avansert utstyr

IAESs sjef Mohamed ElBaradei skriver i sitt brev at ingenting av det teknisk avanserte ustyret er funnet igjen, melder CNN

Rakettmotorer og annet militært utstyr som forsvant fra Irak etter den amerikanskledede invasjonen i mars i fjor, har senere dukket opp hos skraphandlere i Midtøsten og Europa. Men det er ikke funnet spor av tingene IAEA nå etterlyser, skriver ElBaradei i brevet som ble sendt i går, melder BBC

- Bildene viser at hele hus som huset høypresisjonsutstyr er borte. Disse var tidligere overvåket og merket med IAEA-merker, skriver han i brevet. Nå er han bekymret for at terrorister skal få tak i utstyret og bruke dem til å lage atomvåpen.

IAEAs inspektører fant og merket disse tingene under sitt arbeid i Irak etter den første Golfkrigen i 1991. De fortsatte å kontrollere at tingene var på plass, inntil de ble trukket ut av Irak rett før den nye krigen i fjor vår, skriver NTB.

Vet ikke hva som har skjedd

ElBaradei ber i brevet ber om at stater som kan ha informasjon om hvor de forsvunne tingene er om å gi opplysninger til IAEA.

Diplomater ved FNs sikkerhetsråd sier at utstyret og råmaterialene kan være flyttet eller stjålet, men at dette bare er antakelser.

- Vi vet rett og slett ikke hva som har skjedd, sa en diplomat som vil være anonym.

<B>ADVARER: Mohamed ElBaradei, sjef for IAES, er bekymret for at ustyret kan havne på gale hender.
<B>2003: FN-inspektører lette etter ulovlige våpen nær Bagdad. Etter at de trakk seg ut har viktig ustyr forsvunnet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media