Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Atomvarslingen ligger brakk

Åtte varslingsstasjoner for radioaktivt nedfall på Kola virker ikke fordi russerne ikke har betalt telefonregninga. Finske myndigheter monterte utstyret, for å bli varslet om atomulykker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Informasjonssystemet som ligger brakk, betyr at heller ikke Norge får informasjonen.
Vi må stole på våre egne målestasjoner på norsk side. De registrerer radioaktivitet, men først når forurensningen fysisk har nådd vårt land.

Kostet millioner

Finnene opprettet systemet i 1992. Ifølge finnenes strålevern har det aldri fungert tilfredsstillende. Siden 1996 har telefonlinjene til Finland ligget brakk, bekrefter Heikki Reponen, strålevernrådgiver i Helsingfors.

Han legger ansvaret på Meteorologisk institutt i Murmansk, som både skal betjene linjene og betale regningene.

- Jeg tror de bruker linjene til andre formål, sier Reponen.

Meldingsstasjonene ligger i Murmansk-regionen, få mil fra Norge. Hjertet i meldingssystemet er det sivile atomkraftverket på Kola.

For sin egen sikkerhets skyld har finnene investert millionbeløp i systemet, til ingen nytte.

- Ikke Norges sak

Statens Strålevern er klar over problemene. Finn Ugletveit sier:

- Varslings- og målenettverket finnene ga russerne, har aldri fungert tilfredsstillende. For Norge har det indirekte konsekvens. Isolert sett er vår situasjon ikke forverret.
Bellonas Thomas Nilsen er svært oppgitt over opplysningene.

- Det er ikke riktig, slik strålevernet hevder, at dette praktisk talt ikke vedkommer Norge. Vi er også avhengig av den informasjonen som finnene stoler på.

- Nå må vi nøye oss med egne målinger på norsk side. Dersom man her registrerer nedfall, har jo ulykken allerede skjedd. Og da er det for seint.

<B>MÅLESTASJON:</B> En atomulykke ved Kola-kraftverket vil bli registrert ved denne norske målestasjonen i Svanvik ved grensa mellom Norge og Russland. Men da vil atomskyen allerede ha nådd Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!