Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Familiegjenforening i USA

Atskilt i seks uker: - Jeg visste ikke om sønnen min fikk mat

Trump-administrasjonen sliter med å finne foreldrene til halvparten av barna under fem år, og store forsinkelser i familiegjenforeningen er ventet.

GJENFORENT: Trump-administrasjonen har frist til 26. juli på å gjenforene familiene som er anholdt ved grensa. Walter Armando Jimenez Melendez fikk endelig se sønnen sin Jeremy igjen etter seks uker. Foto: Reuters/Loren Elliot.
GJENFORENT: Trump-administrasjonen har frist til 26. juli på å gjenforene familiene som er anholdt ved grensa. Walter Armando Jimenez Melendez fikk endelig se sønnen sin Jeremy igjen etter seks uker. Foto: Reuters/Loren Elliot. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg gikk uten å vite hvor han var, om han fikk mat eller hvordan han ble behandlet, sier Walter Armando Jimenez Melendez til Reuters.

Med tårer i øynene og et stort smil om munnen, ble endelig asylsøkeren fra El Salvador gjenforent med sin fire år gamle sønn Jeremy på tirsdag.

Bak dem ligger seks hjerteskjærende uker med separasjon og uvisshet om framtida.

KRITISK: På seks uker skal så mange som 2000 barn ha blitt skilt fra foreldrene sine på grensen til USA. Praksisen er et resultat av USAs nye «nulltoleranse»-politikk. Vis mer

Sliter med å finne foreldrene

Etter Trumps «nulltoleranse» overfor ulovlige immigranter trådte i kraft i april, er barn systematisk blitt holdt atskilt fra foreldrene sine.

De nedverdigende forholdene til barna i interneringsleirene har vekket sterk kritikk fra verdenssamfunnet, og førte til at Trump trappet ned på nulltoleransen han sverget til i løpet av valgkampanjen fra 2016.

Likevel er det fremdeles store forsinkelser i gjenforeningen.

Jeremy er et av 63 barn under fem år som ble gjenforent med sine foreldre på tirsdag etter en ordre 26. juni fra den føderal dommeren Dana Sabraw.

Den første fristen har allerede utløpt - og den endelige fristen 26. juli, ønsker Trump-administrasjonen nå å forlenge.

Presidentens svar på kritikken i etterkant av gjenforeningsfristen har derimot vært unnvikende:

- Fortell dem at de ikke skal komme hit ulovlig. Det er løsningen, sa Trump til journalister utenfor Det hvite hus på tirsdag.

På mandag uttalte de at gjenforeningen tar lengre tid fordi de må bekrefte identiteten til immigrantene, undersøke bakgrunnen deres og finne foreldre som har blitt deportert.

Forespørselen om forlengelse ble ikke godkjent av Sabraw, som skal ha foreslått at Trump-administrasjonen blir straffet dersom de ikke overholder fristen, ifølge USA Today.

- Dette er faste frister, ikke mål de kan strekke seg etter, slår Sabraw fast.

ATSKILT: Barna separeres fra foreldrene sine og plasseres i egne interneringsleirer. Dette bildet er fra et interneringssenter i McAllen i Texas. Foto: U.S. Customs and Border Protection's Rio Grande Valley Sector via AP / NTB scanpix.
ATSKILT: Barna separeres fra foreldrene sine og plasseres i egne interneringsleirer. Dette bildet er fra et interneringssenter i McAllen i Texas. Foto: U.S. Customs and Border Protection's Rio Grande Valley Sector via AP / NTB scanpix. Vis mer

Familie separert i et år

I en høring fra tirsdag, like før den første fristen, ble justisdepartementet bedt om å redegjøre for barna under fem år som enda ikke er gjenforent med familien sin.

Der kom det fram 27 saker hvor gjenforening ikke var mulig innen fristen, fordi det blant annet har gått mer enn ett år uten at de har klart å lokalisere foreldrene.

I andre tilfeller skal noen foreldre og barn faktisk være amerikanske statsborgere.

Blant disse skal en amerikansk far og hans sønn ha vært anholdt og separert i over et år, melder The Guardian.

Oppdagelsen blir kalt «skrekkelig» av borgerrettighets organisasjonen The American Civil Liberties Union, som påpeker at dette er nok et eksempel på administrasjonens dårlige utførelse av immigrasjonspolitikken.

- Hater å se barn atskilt

Amerikanske borgere er i harnisk etter atskillelsen av barn og foreldre ved grensa.

Både unge og gamle tok til gatene 30. juni for å vise sin avsky mot at barn separeres fra foreldrene sine. Hundrevis marsjerte i alle 50 delstater under slagordet «familier hører sammen».

- Å separere barn, spesielt små barn, fra familiene sine er avskyelig, understreker Margaret Stokes, en lærer i Virginia, overfor CNN.

Hun ønsker at administrasjonen skal vite at borgerne ikke kommer til å finne seg i urettferdigheten.

Selv presidentens kone, Melania Trump, har kommet med et oppsiktsvekkende stikk mot ektemannens administrasjon.

Nesten 3000 barn separert fra foreldre

Trump-administrasjonens nulltoleranse overfor ulovlige immigranter har ført til at nesten 3000 barn har blitt atskilt fra foreldrene sine, melder CNN.

Fordi barna ikke kan fengsles, blir de plassert i noe som kalles husly hvor de tilbringer 22 timer i døgnet innendørs og sover i overfylte soverom.

Professor emeritus i barnepsykologi, Willy-Tore Mørch, har tidligere uttalt overfor Dagbladet at opplevelsene kan gi barna alvorlige skader for resten av livet.

- Dette er barnemishandling satt i system av den amerikanske stat. Det er oppsiktsvekkende at de kan foreta seg slike handlinger, sier Mørch.

Ikke alle er illegale immigranter

Blant ofrene for administrasjonens nulltoleranse er det likevel ikke bare ulovlige immigranter.

Jimenez og hans sønn Jeremy, for eksempel, ble anholdt etter å ha gått opp til et grensepunkt for å spørre om asyl.

Småbarnsfaren ønsket å flykte fra hjemlandet etter å ha blitt truet av gjengmedlemmer, og seinere anklaget av politiet for å selv tilhøre gjengmiljøet.

Etter å ha søkt tilflukt ved Texas-grensa, ble den lille familien separert da grensekontrollører innkalte Jimenez til en høring i retten. Der ble han informert om at han ikke fikk se sønnen sin igjen.

- De atskilte oss med løgner. Jeg var mer trist enn sint siden jeg ikke fikk si ha det. Jeg kunne ikke fortelle han at alt kom til å gå bra, sier Jimenez til Reuters.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media