Atta ville ha lån til kjøp av fly

Mohammed Atta, den antatte hovedmannen i gjennomføringen av terrorangrepene 11. september i fjor, søkte mer enn ett år tidligere om lån til kjøp av et småfly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Atta søkte det amerikanske landbruksdepartementet om 5,2 millioner kroner i lån til kjøp av et fly som skulle brukes til sprøyting av dyrket mark, ifølge en tjenestemann i departementet som torsdag ble intervjuet av fjernsynsstasjonen ABC.

Atta hadde et timelangt møte med Johnell Bryant og fortalte at han ønsket å kjøpe et seksseters fly der setene skulle byttes ut med en stor kjemikalietank.

I samtalen hyllet Atta Osama bin Laden og sa at han en dag ville bli kjent som verdens største leder. Bryant avslo søknaden fordi prosjektet var helt urealistisk, men han fattet ikke ytterligere mistanke og rapporterte ikke møtet.

Abu Zabaydah, en av bin Ladens nærmeste medarbeidere, skal i avhør ha sagt at den opprinnelige terrorplanen gikk ut på å bruke småfly fylt med eksplosiver. Men da dette ikke lot seg gjennomføre ble planene endret til å kapre passasjerfly.

Den egyptiskfødte Mohammad Atta er antatt å ha vært leder for 19 menn - alle tilknyttet al-Qaida-nettverket - som kapret fire fly og styrtet dem 11. september i fjor.

NTB