Attac ber politiet ligge lavt

Arrangørene av den planlagte stordemonstrasjonen mot Verdensbankens konferanse i Oslo om to uker ber politet holde seg skjult, og ikke «provosere» demonstrantene. Oslo-politiet lover å holde seg unna, hvis demonstrantene rydder opp i bråk sjøl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

24. til 26. juni arrangerer Verdensbanken en konferanse i Oslo der en rekke internasjonale eksperter på utvikling deltar. Oslo 2002, en sammenslutning av 46 organisasjoner med Attac i ledelsen, har lovet store demonstrasjoner.

Nå ber de politiet ligge lavt under hovedarrangemenet 24. juni.

- Vi har en god dialog med politiet, og har avtalt at de skal være lite synlige. En ikke-voldelig demonstrasjon forutsetter at politiet holder sin del av denne avtalen, sier Maria Walberg i styringsgruppa for Oslo 2002.

Demonstrantene stiller med et eget vaktkorps, som skal trenes opp de neste ukene.

- Vi har ikke som mål å stoppe Verdensbankens møte, og vi vil ikke godta maskerte eller voldelige demonstranter, sier Attac-leder Vegard Hole.

Politier er i beredskap

Oslo-politiet lover å holde en lav profil under demonstrasjonen. Foran toget vil det ri fire politifolk på hester, og det vil være politi som styrer omdirigeringen av trafikken. Ellers vil demonstrantene se lite politi. I tillegg vil demonstrasjonsledelsen ha en direkte kommunikasjonslinje til politiets operative ledelse.

- Vår hovedoppgave er at de som har et budskap skal få komme fram med det. Vi skal verne om ytringsfriheten, og sørge for at ingen griper forstyrrende inn, sier politimester Arnstein Gjengedal.

Men noe fritt leide har demonstrantene ikke. Kommer det voldelige grupper vil politiet gripe inn raskt.

- Vi kommer ikke til å vente på at de begynner å knuse ruter, sier Gjengedal. Han bekrefter at det vil bli holdt mannskaper i beredskap, og ser ikke bort i fra at det må hentes inn tjenestemenn fra resten av landet.

- Vi vil ha nok folk, sier politimesteren.

Oslo 2002

Oslo politidistrikt

SAMARBEIDER: Politiet og demonstrasjonsledelsen samarbeider nå tett for å unngå opptøyer. Her et bilde fra opptøyene under EU-toppmøtet i Gøteborg i fjor sommer. <br>Foto: SCANPIX