Attac og Nei til EU vil ha fred i gatene

Attac og Nei til EU mobiliserer troppene for å demonstrere under EU-toppmøtet i København om halvannen uke. Billigste pakketur inkluderer buss og overnatting på flyktningmottak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Globaliseringskonferansen i Oslo viet et av sine mange seminarer lørdag til det kommende EU-toppmøtet, der 10 land trolig får invitasjon til medlemskap i unionen. Hovedsaken på seminaret var EU-politikk, utvidelsen, asylpolitikken og det øvrige politiske innholdet på toppmøtet, men også det som skal skje i gatene.

Nei til EU og Ungdom mot EU har sammen med 23 andre norske nei-organisasjoner og 14 fagforeninger dannet ad hoc-organisasjonen «Stopp unionen», en avlegger av den danske organisasjonen med samme navn.

Norske nei-ledere advarer sympatisører mot voldsbruk og steinkasting i gatene.

- Hvis det blir bråk, er det vi som taper mest på det, sier Maria Walberg, leder av Ungdom mot EU.

Oslo som eksempel

Det er ifølge Walberg lagt ned mye arbeid for at demonstrasjonene skal gå fredelig for seg, etter mønster av den store marsjen gjennom Oslos gater i sommer i forbindelse med Verdensbankens møte. Dansk politi har vist forståelse, og det er en god dialog, forteller danske arrangører.

Attac mener også at budskapet om kamp mot profitt og ekstrem liberalisering ikke må bli overskygget av voldsromantikere i gatene. EU-toppmøtet i København skal samle organisasjoner innenfor og utenfor EU med samme mål og visjon: Folk foran profitt, vår verden er ikke til salgs.

- EU er pådriver for kraftig liberalisering og privatisering, og da passer det godt at vi demonstrerer rett under nesa på EUs toppledere, sier Vegard Hole, leder av Attac i Norge. Han ber flest mulig ta turen til København, uavhengig av EU-standpunkt.

- Dette handler om mer enn EUs interne politikk. Det dreier seg om en global kamp mot et samfunn styrt av pengeinteresser og hensynsløs liberalisme, krefter som tar kontrollen over våre liv, sier han.

Maskering ulovlig

Walberg i Ungdom mot EU innskjerper at det ikke blir lov med maskering i demonstrasjonene. Det blir et tallrikt vaktkorps, hovedsakelig rekruttert fra danske fagforeninger, og det skal utplasseres egne «guider» som til enhver tid er oppdatert om utviklingen i demonstrasjonene og eventuelle sammenstøt med politiet.

Dette er et tiltak som er innført i kjølvannet av de voldsomme gatekampene i Göteborg i fjor, der mange demonstranter virret rundt uten å vite hvor de skulle gå for å komme seg vekk fra politiet.

Nei til EU har så langt fått 250 påmeldte til København, mens målet er 400. Aldersgrensen er satt til 18 år. Ungdommer under 18 må ha med fadder og skriftlig tillatelse hjemmefra.

I en kjekk liten folder med påmeldingsskjema redegjør Nei til EU for reise- og overnattingsmulighetene. Billigste variant koster 700 kroner for buss opp og ned, samt tre netter på flyktningmottak. Vandrehjem med flere på rommet koster en tusenlapp. For dem som vil koble av på hotell (enkeltrom) mellom arrangementene på gateplan er prisen mellom 2.100 og 2.400 kroner for tre netter.