Åtte amerikanske soldater drept i Irak

Åtte amerikanske soldater ble drept under sammenstøt med sjiamuslimsk milits i Irak søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I Sadr-byen, en sjiamuslimsk forstad av Bagdad, ble sju amerikanske soldater drept og over 20 såret da svartkledde militssoldater fra den radikale sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadrs såkalte Mehdi-hær angrep politistasjoner og andre offentlige bygninger.

Ifølge amerikanske kilder benyttet militssoldatene automatvåpen og rakettdrevne granater under angrepet, som ble slått tilbake av soldater fra okkupasjonsstyrken.

Høy pris

- Koalisjonsstyrken og irakiske sikkerhetsstyrker stanset forsøket, og gjenopprettet sikkerheten i Bagdad. Prisen de betalte var sju amerikanske soldater som ble drept og over to dusin som ble såret, heter det i en kunngjøring fra den amerikanske militærledelsen i Bagdad.

Tidligere søndag ble 22 mennesker drept og over 200 såret i sjiamuslimenes hellige by Najaf, blant dem to soldater fra okkupasjonsstyrken - én amerikansk og en fra El Salvador.

Omfattende uro

Også i flere andre irakiske byer ble det meldt om omfattende uro søndag. I Amara i det sørlige Irak ble fire mennesker drept og åtte såret i kamp med britiske soldater, og i Nassiriyeh ble en italiensk soldat lettere såret.

I oljebyen Kirkuk i det nordlige Irak ble to amerikanske soldater og fem sivile irakere såret da en bilbombe gikk i lufta ved siden av soldater som holdt vakt under en sjiamuslimsk demonstrasjon i byen.

To amerikanske soldater ble også drept i Falluja-området vest for Bagdad i helgen.

- Terrorisér fienden!

En av årsakene til sjiamuslimenes raseri er at okkupasjonsmakten nylig stengte Moqtada al-Sadrs avis al-Hawza, og pågrep en av hans nærmeste medarbeidere, sjeik Mustafa al-Yacoubi.

Al-Sadr oppfordret søndag selv sine tilhengere til å «terrorisere fienden».

- Demonstrasjoner er ubrukelige, siden deres fiender elsker å terrorisere og undertrykke meninger, og avskyr folkene. Terrorisér fienden, siden vi ikke kan tie om dens krenkelser, sa Sadr i en kunngjøring.

Blodig uke

Helgens sjiaopprør i Irak markerte slutten på en særdeles blodig uke for amerikanerne i Irak.

Onsdag ble fem amerikanske soldater drept av en veibombe vest for Bagdad, og bare noen timer senere ble fire sivile amerikanere som arbeidet for okkupantmakten drept i Falluja.

Fjernsynsbildene av jublende sunnimuslimer som mishandlet de fire likene på det groveste i Fallujas gater sjokkerte hele verden, ikke minst amerikanske seere.

USA har siden invasjonen for ett år siden mistet 610 soldater i Irak, britene har mistet 58 mens de øvrige landene som deltar i okkupasjonsstyrken har mistet 43.

Kritiserer Bush

Lederen for utenrikskomiteen i det amerikanske Senatet, republikaneren Richard Lugar, antydet søndag at det kan bli nødvendig å utsette den planlagte maktoverføringen i Irak.

Lugar kritiserte Bush-administrasjonen for å ha blitt tatt på senga av utviklingen, og fikk støtte av senator Joseph Biden som er demokratenes talsmann i komiten.

- Det kommer til å ende med en borgerkrig i Irak, dersom vi beslutter å overføre alt, inkludert sikkerheten, til irakerne, sa Biden, og gjorde det klart at en irakisk militær styrke ikke vil være klar til å overta før om minst tre år.

NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer