Åtte år etter at Stortinget vedtok ny lov, er loven fortsatt ikke tatt i bruk

I verste fall blir den nye loven ikke iverksatt før i 2021.

- UBEGRIPELIG:  Justiskomiteens leder Per Sandberg mener det er ubegripelig at den nye straffeloven som ble vedtatt av Stortinget i 2005 ikke er tatt i bruk. - Det er en skandale, fastslår Per Sandberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
- UBEGRIPELIG: Justiskomiteens leder Per Sandberg mener det er ubegripelig at den nye straffeloven som ble vedtatt av Stortinget i 2005 ikke er tatt i bruk. - Det er en skandale, fastslår Per Sandberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norske politikere ville ha en ny og moderne straffelov. Derfor vedtok de en ny straffelov i 2005. I dag - åtte år seinere - bruker fortsatt norske dommere straffeloven av 1902, når de skal dømme kriminelle.

- Det er en skandale at justisminister Grete Faremo og regjeringen ikke har klart å ta i bruk den nye straffeloven Stortinget vedtok i 2005, sier lederen for Stortingets justiskomité, Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg.

Sammen med partifellene Hans Frode Kielland, Åse Michaelsen og Ulf Leirstein fremmer Sandberg et såkalt dokument 8-forslag (stortingsrepresentantenes rett til å foreslå private saker) for Stortinget.

- Åtte år Sandberg og partifellene krever at straffeloven som ble vedtatt av Stortinget i 2005 umiddelbart blir iverksatt.

- Det er utrolig at Norge åtte år etter at Stortinget vedtok en ny lov, ikke har klart å iverksette loven, sier Per Sandberg til Dagbladet.

- Regjeringen sier at loven kan innføres i løpet 2015 til 2017. Andre har hevdet at det ikke er teknisk mulig før i 2021.

Sandberg vil nå ha en uavhengig vurdering om det er korrekt at datasystemene ikke kan klare det som var en ny lov i 2005.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer