Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åtte år etter at Stortinget vedtok ny lov, er loven fortsatt ikke tatt i bruk

I verste fall blir den nye loven ikke iverksatt før i 2021.

- UBEGRIPELIG:  Justiskomiteens leder Per Sandberg mener det er ubegripelig at den nye straffeloven som ble vedtatt av Stortinget i 2005 ikke er tatt i bruk. - Det er en skandale, fastslår Per Sandberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
- UBEGRIPELIG: Justiskomiteens leder Per Sandberg mener det er ubegripelig at den nye straffeloven som ble vedtatt av Stortinget i 2005 ikke er tatt i bruk. - Det er en skandale, fastslår Per Sandberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske politikere ville ha en ny og moderne straffelov. Derfor vedtok de en ny straffelov i 2005. I dag - åtte år seinere - bruker fortsatt norske dommere straffeloven av 1902, når de skal dømme kriminelle.

- Det er en skandale at justisminister Grete Faremo og regjeringen ikke har klart å ta i bruk den nye straffeloven Stortinget vedtok i 2005, sier lederen for Stortingets justiskomité, Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg.

AVVISER:  Statssekretær Kristin Bergersen i Justisdepartementet avviser kritikken fra Per Sandberg. Foto: Justisdepartementet
AVVISER: Statssekretær Kristin Bergersen i Justisdepartementet avviser kritikken fra Per Sandberg. Foto: Justisdepartementet Vis mer

Sammen med partifellene Hans Frode Kielland, Åse Michaelsen og Ulf Leirstein fremmer Sandberg et såkalt dokument 8-forslag (stortingsrepresentantenes rett til å foreslå private saker) for Stortinget.

- Åtte år Sandberg og partifellene krever at straffeloven som ble vedtatt av Stortinget i 2005 umiddelbart blir iverksatt.

- Det er utrolig at Norge åtte år etter at Stortinget vedtok en ny lov, ikke har klart å iverksette loven, sier Per Sandberg til Dagbladet.

- Regjeringen sier at loven kan innføres i løpet 2015 til 2017. Andre har hevdet at det ikke er teknisk mulig før i 2021.

Sandberg vil nå ha en uavhengig vurdering om det er korrekt at datasystemene ikke kan klare det som var en ny lov i 2005.

- EN SKANDALE:  Professor Alf Petter Høgberg mener forsinkelsen av inn føringen av den nye straffeloven er en skandale. Foto: UIO
- EN SKANDALE: Professor Alf Petter Høgberg mener forsinkelsen av inn føringen av den nye straffeloven er en skandale. Foto: UIO Vis mer

- Konsekvensene er enorme. Mange kriminelle slipper unna straff. Vi økte strafferammene opp til 30 års fengsel. Fortsatt gjelder den gamle straffeloven fra 1902. Personer som begår alvorlig kriminalitet får, på grunn av at loven ikke er tatt i bruk, strafferabatt.

- Regjeringens ansvar - Hvem har ansvaret for at den nye straffeloven ikke er innført?

- Justisminister Grete Faremo har i dag ansvaret, slik hennes forgjenger Knut Storberget hadde. De får sine opplysninger fra byråkratiet som hevder at det ikke er teknisk mulig.

- Og det var ikke bedre under hennes forgjenger Knut Storberget. Han har ansvaret for at kriminelle har fått flere hundre år i strafferabatt. Storberget innført elektronisk hjemmesoning, og løslot fanger før de hadde sonet ferdig straffen de var dømt til, sier Per Sandberg.

- Trykk opp loven - Hvis det er riktig at de er umulig å få den nye straffeloven i bruk dagens databaser, er det ikke verre en at vi får trykke opp loven i papir og gi de som trenger straffeloven et eksemplar, sier Sandberg.

- Det er nå åtte år siden du var med og vedtok loven, hvorfor har du ikke sagt fra før?

 ER KLAR:  Direktør Thor Langbach i Domstoladministrasjonen er klar til å ta Straffeloven fra 2005 i bruk. Foto: Domstoladministrasjonen
ER KLAR: Direktør Thor Langbach i Domstoladministrasjonen er klar til å ta Straffeloven fra 2005 i bruk. Foto: Domstoladministrasjonen Vis mer

- Det er bare å beklage at jeg ikke har reagert tidligere. Når det blir hevdet at nye datasystemer må være på plass hos politiet før den «nye» straffeloven kan settes i kraft, er det etter vår oppfatning ikke holdbart. Det er dommerne som skal tolke loven, ikke politiets datasystemer, sier lederen av Stortingets justiskomite.

- Ubegripelig Per Sandberg siter rett ut at han frykter at årsaken til at Norge fortsatt har en straffelov fra 1902, er at politiet bruker den åtte år gamle straffeloven for å få nytt datautstyr.

- Etatene som trenger nytt datautstyr skal selvfølgelig få det. Men det er ikke holdbart, hvis det er slik, at en ny blir stående og vente i mange år fordi noen vil ha nytt utstyr, sier Per Sandberg.

- Men er ikke deler av den nye straffeloven allerede tatt i bruk?

- Jo, og det gjør det enda mer ubegripelig. Vi oppfordrer regjeringen til umiddelbart å innføre hele straffeloven av 2005, sier Per Sandberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media