Valg i Ungarn

Åtte år med mannen som mener Europa blir invadert:
Slik har Viktor Orbán forandret Ungarn

Fremmedfiendtlighet, nasjonalisme, korrupsjon og endring av grunnloven er stikkordene for Viktor Orbáns åtte år som statsminister.

VALG: Statsminister Viktor Orbán avbildet under sin siste valgkamptale 6. april. Det er forventet at den sittende statsministeren sikrer seg sin tredje periode på rad - den fjerde totalt - i nasjonalforsamlingsvalget søndag. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic
VALG: Statsminister Viktor Orbán avbildet under sin siste valgkamptale 6. april. Det er forventet at den sittende statsministeren sikrer seg sin tredje periode på rad - den fjerde totalt - i nasjonalforsamlingsvalget søndag. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Viktor Mihály Orbán var statsminister i Ungarn i 1998-2002, og ble igjen valgt i 2010. Nå har han styrt landet i åtte år.

Søndag var det valg i Ungarn, og som forventet tyder den første valgprognosen på at Orbán går mot seier, melder AFP.

Får supermajoritetDa mesteparten av stemmene var talt opp, lå Orbans parti Fidesz og samarbeidspartneren KDNP an til å få 133 eller 134 av de 199 setene i nasjonalforsamlingen.

Dermed er de sikret en såkalt supermajoritet, altså to tredelers flertall, noe som gjør det mulig å endre grunnloven. Det gjorde Orban også etter valget i 2010.

Fidesz ligger alene an til å få en oppslutning på 48,8 prosent når 98 prosent av stemmene er talt opp.

Nest største parti ble ytre høyre-partiet Jobbik med 19,78 prosent, hvorpå Sosialistpartiet fikk 12,35 prosent. Valgdeltakelsen ble 68,8 prosent, ifølge NTB.

Lederne i de to største opposisjonspartier har allerede annonsert at de trekker seg etter Orbans brakseier. Både Jobbik-leder Gabor Vona og Gyuka Molnár i sosialistpartiet er nå ferdige.

- Vi anser oss selv som ansvarlige for det som har skjedd, og vi anerkjenner velgernes beslutning, sier Molnár ifølge Reuters.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer