Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valg i Ungarn

Åtte år med mannen som mener Europa blir invadert:
Slik har Viktor Orbán forandret Ungarn

Fremmedfiendtlighet, nasjonalisme, korrupsjon og endring av grunnloven er stikkordene for Viktor Orbáns åtte år som statsminister.

VALG: Statsminister Viktor Orbán avbildet under sin siste valgkamptale 6. april. Det er forventet at den sittende statsministeren sikrer seg sin tredje periode på rad - den fjerde totalt - i nasjonalforsamlingsvalget søndag. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic
VALG: Statsminister Viktor Orbán avbildet under sin siste valgkamptale 6. april. Det er forventet at den sittende statsministeren sikrer seg sin tredje periode på rad - den fjerde totalt - i nasjonalforsamlingsvalget søndag. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Viktor Mihály Orbán var statsminister i Ungarn i 1998-2002, og ble igjen valgt i 2010. Nå har han styrt landet i åtte år.

STEMMER: Statsminister Viktor Orbán og hans kone Aniko Levai stemmer ved det ungarske valget søndag 8.april. Foto: REUTERS/Bernadett Szabo
STEMMER: Statsminister Viktor Orbán og hans kone Aniko Levai stemmer ved det ungarske valget søndag 8.april. Foto: REUTERS/Bernadett Szabo Vis mer

Søndag var det valg i Ungarn, og som forventet tyder den første valgprognosen på at Orbán går mot seier, melder AFP.

Får supermajoritet
Da mesteparten av stemmene var talt opp, lå Orbans parti Fidesz og samarbeidspartneren KDNP an til å få 133 eller 134 av de 199 setene i nasjonalforsamlingen.

Dermed er de sikret en såkalt supermajoritet, altså to tredelers flertall, noe som gjør det mulig å endre grunnloven. Det gjorde Orban også etter valget i 2010.

Fidesz ligger alene an til å få en oppslutning på 48,8 prosent når 98 prosent av stemmene er talt opp.

Nest største parti ble ytre høyre-partiet Jobbik med 19,78 prosent, hvorpå Sosialistpartiet fikk 12,35 prosent. Valgdeltakelsen ble 68,8 prosent, ifølge NTB.

Lederne i de to største opposisjonspartier har allerede annonsert at de trekker seg etter Orbans brakseier. Både Jobbik-leder Gabor Vona og Gyuka Molnár i sosialistpartiet er nå ferdige.

- Vi anser oss selv som ansvarlige for det som har skjedd, og vi anerkjenner velgernes beslutning, sier Molnár ifølge Reuters.

Utenfor Fidesz' hovedkvarter talte statsministeren Orban for en stor mengde mennesker søndag kveld.

- Vi har vunnet, sier han, og fortsatte med å takke de som har stemt.

- Dette har vært en avgjørende seier. I fremtiden skal vi være i stand til å forsvare vårt moderland, sier Orbán.

Kontroll over egen identitet
I sin siste valgkamptale lovte Orbán å beskytte ungarerne mot innvandring.

- Migrasjon er som rust som sakte, men sikkert vil fortære Ungarn, sa han fredag.

Eva Sarfi, universitetslektor ved Det humanistiske fakultet på Universitetet i Oslo, sier at nasjonen står i fokus hos Orbán.

- Hans poeng er at den ungarske nasjon skal bevare kontrollen over sin egen identitet og sin nasjonale selvråderett, og dermed også sin økonomi. Men Orbans kritikere mener at han med «ungarsk nasjon» mener sine egen venner.

TRADISJONELLE: Kvinner kledd tradisjonelle ungarske klær gjør seg klare for å stemme i Veresegyhaz, en by 30 kilometer unna Budapest.Tall fra myndighetene tyder på høy valgdeltakelse i søndagens valg. Foto: AFP PHOTO / PETER KOHALMI
TRADISJONELLE: Kvinner kledd tradisjonelle ungarske klær gjør seg klare for å stemme i Veresegyhaz, en by 30 kilometer unna Budapest.Tall fra myndighetene tyder på høy valgdeltakelse i søndagens valg. Foto: AFP PHOTO / PETER KOHALMI Vis mer

Europa «oversvømt» av innvandrere
Orbán har blitt sterkt kritisert av blant annet EU og FN ved flere anledninger de siste åra, blant annet for grunnlovsendringer og sine uttalelser som flyktninger.

- Brussel og den ungarsk-amerikanske milliardæren og filantropen George Soros blir ofte dratt fram som den store stygge ulven. Orbán vil ikke at noen utenlandske krefter skal kontrollere, sier Sarfi.

MILLIARDÆR: George Soros. Foto: REUTERS/Thomas Peter
MILLIARDÆR: George Soros. Foto: REUTERS/Thomas Peter Vis mer

Hun forteller at Orbán mener Soros' agenda er å støtte organisasjoner som hjelper flyktninger, og at han vil at Europa skal bli oversvømt av innvandrere.

- Orbán mener at flyktningbølgen som var for noen år siden fortsatt eksisterer, og framstiller det som at det strømmer like mange flyktninger til Europa og Ungarn i dag.

«Vesten vil falle»
Ungarn har gjerder langs grensene mot Serbia og Kroatia for å stanse strømmen av flyktninger og migranter. I september 2015 kritiserte Orbán andre europeiske lederes håndtering av migrasjonskrisen og mente de var med på å skape frykt.

PÅ GRENSA: Ungarn har bygd gjerder langs Serbias grense. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic
PÅ GRENSA: Ungarn har bygd gjerder langs Serbias grense. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic Vis mer

- Ungarere er fulle av frykt, europeere er fulle av frykt, for de ser at de europeiske lederne ikke er i stand til å kontrollere situasjonen, sa Orbán.

Han hevdet at uten beskyttelse av grensene «kan vi ende opp som en minoritet på vårt eget kontinent».

I november samme året hevdet Orbán at jihadister utnyttet flyktningkrisen i Europa til å gjemme seg blant asylsøkere. I 2018 trappet Orbán opp retorikken mot innvandrere og islam. Han hevdet at «Vesten vil falle» og at Europa blir «invadert».

- Mørke skyer samler seg over Europa på grunn av innvandring, sa han.

Ungarns regjering har også lagt fram et lovforslag om at hjelpeorganisasjoner må betale 25 prosent skatt av penger de får fra utlandet til å hjelpe flyktninger.

- Surrealistisk å høre på
Fidesz dominerer de statlige mediene, og Sarfi forteller at det kom tydelig fram da hun var i Ungarn i påsken.

- Det var helt surrealistisk å høre på mediene. Det blir framstilt som om Ungarn er det eneste trygge stedet i verden, og at i andre land er det horder av innvandrere som sprenger bomber rundt annethvert gatehjørne, sier hun.

I mediene advares det om at hvis opposisjonen vinner, vil de rive ned grensegjerdene og slippe alle migrantene inn i landet.

- Hver gang det er en innvandrer som begår en kriminell handling i for eksempel Tyskland eller Frankrike, blir det slått opp i media, forteller Sarfi.

Nekter å ta imot kvoteflyktninger
Ungarn nekter å ta imot de 1 294 kvoteflyktningene som EU har pålagt dem. Dette har Fidesz gått til valg med - det er en prinsippsak at EU ikke skal bestemme over dem.

- Orban mener at alle flyktninger er muslimer, og at muslimer er farlige og ikke kan integreres i samfunnet, sier Sarfi.

Hun påpeker at det kan hende han snur. Orbán ofte er krass i retorikken på hjemmebane, men så gjør han heller noe annet i stillhet for å tilfredsstille EU.

Nærmer seg Russland
Samtidig som Orbán har mottatt krass kritikk fra EU, har landet nærmet seg Russland. President Vladimir Putin har flere ganger vært på besøk i Ungarn, og landene har gode relasjoner.

PÅ BESØK: Vladimir Putin og Viktor Orbán på en pressekonferanse under et av Putins besøk i Budapest. Foto: PuzzlePix/REX/Shutterstock
PÅ BESØK: Vladimir Putin og Viktor Orbán på en pressekonferanse under et av Putins besøk i Budapest. Foto: PuzzlePix/REX/Shutterstock Vis mer

- Ungarn har helt klart nærmet seg Russland. Begge landene vil være uavhengige av vesten og vil bestemme selv hvem de skal være «venner» med, sier Sarfi.

Russisk kapital har også kommet inn i landet. Ungarn er for eksempel veldig avhengig av russisk olje og gass.

- Jeg tror ikke Ungarn kommer til å bli som Russland. Ungarn vil forbli i EU fordi landet er svært avhengig av økonomisk støtte fra EU og ville ikke klart seg utenfor EU med høye tollsatser.

Spørsmålet er heller når EU sier «nok er nok», påpeker Sarfi.

Slik har han endret Ungarn
Orbán kan vise til både jevn økonomisk framgang og lav arbeidsledighet etter sine åtte år som statsminister.

- Han har vært flink til å gi goder til ulike samfunnsgrupper. Han hevet minstepensjonen. Barnefamilier får ekstra ordninger, billig boliglån og støtte om de får flere barn. De fattigste har fått billigere kollektivtilbud, forteller Sarfi.

Likevel er dette smuler i forhold til de enorme verdiene som går til Fidesz-politikere og deres venner.

Rettsvesenet er preget av at dommere og høyesterettsdommere er nær Fidesz. De økonomiske eiendomsforholdene har blitt endret, og mye eiendom er kjøpt opp av hans nærmeste krets.

- Han passer veldig godt på for å ikke bli tatt for noe, men familien kjøper opp «hele Ungarn», og det er veldig mye korrupsjon inne i bildet. Mye av EU-midlene går for eksempel til hans krets, sier Sarfi.

Orbán har også endret grunnloven, som nå inkluderer store deler av Fidesz' politikk. I 2011 haglet kritikken etter nasjonalforsamlingens lovendringer, som blant annet innebar en innskrenkning av domstolenes og sentralbankenes uavhengighet og pressefriheten.

Kritikerne mente at lovene var utformet for å stramme statsministerens grep om makten.

- Politikken er skrevet inn i grunnloven. Det kreves to tredjedeler av parlamentet for å endre denne. Om opposisjonen skulle vinne valget, noe som er urealistisk, klarer de uansett ikke å endre grunnloven, sier Sarfi.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!