Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åtte års fengsel for diskotekbrann

De tre tiltalte etter Gøteborgbrannen ble i dag dømt til åtte og seks års fengsel for mordbrann. 63 undommer døde i brannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

19-åringen som har innrømmet å ha satt fyr på diskoteket må sone åtte år. To andre 19-åringer ble i dag dømt til seks års fengsel. En fjerdemann var ikke ennå fylt atten da brannen ble stiftet natt til fredag 30. oktober 1998, og ble derfor dømt til å tilbringe tre år i en ungdomsanstalt.

- Det føles som en rettferdig dom. Det beste er at de tvinges til å ta ansvar for det de har gjort, sier Gunilla Nilsson-Axman, som mistet sin datter Sofia i brannen, til Aftonbladet. I morgen skulle Sofia tatt eksamen.

Uten hensyn

I dommen slår retten fast at de iranske innvandrerne handlet med overlegg og uten hensyn til hvilke konsekvenser brannen ville ha. Retten fant også at det var bevist utover enhver tvil at de som er dømt til fengsel tente på diskoteket i fellesskap. Den yngste viste at han var villig til å medvirke ved å åpne porten til trappeoppgangen hvor brannen startet.

Brannen startet i en trappeoppgang som også var lokalets nødutgang, og spredte seg med eksplosjonsartet fart til danselokalet der nærmere 400 unge mellom 12 og 20 år danset.

Lokalet var godkjent for 150 personer. Mange ble kvalt av røyk og gass, andre ble trampet i hjel i panikken som oppsto da alle ville ut gjennom den eneste utgangsdøra, eller skadet seg alvorlig da de hoppet ut av vinduene i andre etasje.

De fire brannstifterne kjente selv mange av ungdommene som døde i brannen. En av dem skal vært kjæreste med to av ofrene.

Planla brannen

Et vitne har tidligere fortalt at diskotekbrannen var planlagt en uke i forveien. Innbydelser til festen ble delt ut, og en som traff kameratene som nå er dømt for ildpåsettelse sier:

- Hvis de ikke kom inn på festen gratis skulle de ødelegge den. Hvordan den skulle ødelegges sa de ikke, skriver Aftonbladet.

Kameratene skal ha blitt sint da de måtte betale inngangsbilletten på 40 kroner, og i festlokalet ble det bråk. 15-20 minutter før brannen startet forlot de tre kameratene lokalet. I det han gikk skal den ene ha sagt:

- Jeg skal ødelegge festen i kveld. Jeg skal sette på brannalarmen slik at de tømmer lokalet. Så kommer brannvesenet og vi får det morsomt. Dommen ankes til lagmannsretten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling