Åtte års fengsel for farsdrap

Skjøt faren i hodet med rifle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 38 år gammel mann er i Skien og Porsgrunn tingrett dømt til åtte års fengsel for drap på sin 80 år gamle far.

Sønnen skjøt faren i hodet med en rifle i Porsgrunn i slutten av juni i fjor. Han forklarte i retten at han gjorde det av medlidenhet fordi han ikke orket å se sin far lenket til rullestolen.

Krevde 12 år 

Aktor, statsadvokat Alf Martin Evensen, hadde lagt ned påstand om 12 års fengsel.

Han sa i retten at drapet var begått med overlegg og begrunnet dette blant annet med at sønnen hadde vært på besøk hos faren i nærmere en uke før han dro til Oslo og hentet våpenet som ble brukt.

Forsvareren, advokat Frode Sulland, mente det måtte tas hensyn til at drapet var begått av barmhjertighetsgrunner. Han mente 38-åringen måtte dømmes for forsettlig drap.

Tiltalte hadde dessuten meldt seg for politiet og tilstått drapet, noe som burde gi strafferabatt, sa Sulland i retten. Han mente derfor at straffen måtte bli godt under seks års fengsel.

Mister ikke farsarven

Aktor la også ned påstand om at mannen måtte miste arveretten etter faren, men dette ble ikke tatt til følge av retten. Derimot må mannen betale 50.000 kroner i erstatning til farens samboer.

- Jeg konstaterer at fagdommer og meddommere var uenig om dommen. Fagdommer stemte for 12 års fengsel, mens meddommerne stemte for 8 år, sier statsadvokat Alf Martin Evensen til NTB. Han sier det ikke er tatt stilling til om dommen blir anket. - Det avgjør Riksadvokaten, påpeker han.

Statsadvokat Evensen sier det er hovedregelen i norsk rettspraksis at den som dømmes for drap, ikke arver den drepte. Bare i helt spesielle tilfeller blir arveretten opprettholdt. Vi mener slike spesielle tilfeller ikke foreligger i denne saken, sier Evensen.

- Fornøyd og skuffet

Advokat Frode Sulland sier til NTB at han er fornøyd med at retten er kommet til en betydelig lavere straff enn aktors påstand. Samtidig er han skuffet over at retten har lagt til grunn av drapet var overlagt.

- Jeg er skuffet over at det ikke er lagt vekt på bestemmelsen om barmhjertighet som grunnlag for redusert straff, sier Sulland.

Han er fornøyd med at retten ikke tok fra domfelte arveretten. Mannen hadde imidlertid kommet til enighet med øvrige arvinger på dette punktet, så dette betydde ikke så mye.

Han hadde onsdag ettermiddag ikke fått drøftet dommen med sin klient, og kunne derfor ikke si om den vil bli anket.

(NTB)

DREPT: Drapet på faren skjedde i bydelen Bjørntvedt i sentrum av Porsgrunn juni i fjor.