Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åtte av ti allergikere sliter med sexlivet

Vanskelig å føle seg sexy med rennende nese, vedgår forsker.

PLAGES AV POLLEN OG DYREHÅR: Mange allergikere føler at sykdomssymptomene har en negativ innvirkning på hverdagslivet. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
PLAGES AV POLLEN OG DYREHÅR: Mange allergikere føler at sykdomssymptomene har en negativ innvirkning på hverdagslivet. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Mange allergikere føler at de kroniske plagene ødelegger sexlivet, viser en ny amerikanske undersøkelse.

- Du føler deg ikke så veldig sexy hvis du ikke får puste, nesen renner, øyene klør, du nyser og er sliten, oppsummerer Michael S. Benninger som ledet undersøkelser, til CNN.com.

10-20 prosent av Norges befolkning har alvorlige allergiplager, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund.

Påvirker søvnen
Benninger og kollegaene ved sykehuset Cleveland Clinic har spurt 700 personer angående deres selvopplevde helsetilstand og livskvalitet.

Gruppen besto av allergikere, andre med sykdommer som gir liknende plager og en frisk kontrollgruppe.

Sammenliknet med de to sistnevnte gruppene, fortalte allergikere at de hadde mer problemer med søvn, trøtthet og seksuelle aktiviterer.

- Nesten alle som har allergi føler at det går utover søvnen. Får du ikke puste, får du heller ikke sove noe særlig bra, kommenterer Benninger.

Snakker ikke med legen
83 prosent av de spurte oppga at deres allergiplager hadde en negativ påvirkning på deres sexliv.

- Det høye tallet tyder på at dette er et reelt problem. Allergikerne er nok ikke flinke nok til å ta opp dette med legene sine og legene spør ikke om dette, sier Clifford Bassett, leder ved Allergi- og astmasentret ved New York til CNN.com.

Bassett deltok ikke i forskningsprosjektet, men er langt på vei enig med Benninger i at allergikerne kan og bør i samråd med legen sin forsøke å ta tak i utfordringene deres sykdomsplager skaper.

- Vi håper at dette vil stimulere folk til å se forbi de typiske allergisymptomene og begynne å se på hvilken innvirkning det har på livet. Det er gjerne ikke den tette nesen som er problemet. Det er hvordan den tette nesen påvirker hverdagsaktivitetene. Se på livskvaliteten, sier Benninger.

Legge til rette
Han anbefaler en grundig kartlegging av faktorer som utløser allergien, slik at man kan forsøke å minimere deres innvirkning i hverdagen.

Er du allergisk mot pollen for eksempel, pass på å holde vinduene lukket på soverommet, råder han.

- Er du allergisk mot katter og du lar katten ligge på puta, begynner du å nyse når du går inn på soverommet - det er slike ting som dreper lysten. Det er mange ting man selv kan gjøre for å kontrollere sine omgivelser, sier han og utdyper:

- Det viktigste her er at allergien ikke skal være en faktor som påvirker intimiteten og seksuelle aktiviteter. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling