FLERTALLET SLURVER: Reglene for håndhygiene på norske sykehus er strenge,
men ofte slurves det.  Det viser en observasjonsundersøkelse
gjort av Kristin Olsen (bildet).
Foto: Elisabeth Øvreberg / UiT
FLERTALLET SLURVER: Reglene for håndhygiene på norske sykehus er strenge, men ofte slurves det. Det viser en observasjonsundersøkelse gjort av Kristin Olsen (bildet). Foto: Elisabeth Øvreberg / UiTVis mer

Åtte av ti ansatte ved UNN slurvet med håndhygienen

- Ikke overraskende, sier professor i mikrobiologi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare 19 prosent av de ansatte ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) fulgte de strenge håndhygienekravene da de var i kontakt med pasienter.

Det kommer fram i en observasjonsundersøkelse gjort av medisinstudent ved UiT, Kristin Olsen.

- Det kan tenkes at pasienter generelt ikke vet hvor strenge reglene egentlig er, sier hun i en artikkel publisert på UiTs nettsider.

- Ikke overraskende Professor i mikrobiologi, Geir Bukholm, sier til Dagbladet at resultatet ikke er overraskende.

- De fleste undersøkelser som er gjort på håndhygiene på sykehus viser at etterlevelsesprosenten ligger på mellom 20 og 50 prosent, sier han.     

- Man ser imidlertid at i forbindelse kampanjer og forsterkede tiltak, eller i situasjoner der man har store utbrudd, øker ofte etterlevelsesprosenten opp til 80-90 prosent, før det igjen faller etter et års tid, fortsetter han.

- Beskytter seg selv Reglene er at de ansatte alltid skal utføre håndhygiene:  

• Før pasientkontakt   
• Før sterile prosedyrer (som for eksempel å sette inn en veneflon)   
• Etter fare for kontakt med kroppsvæsker   
• Etter pasientkontakt   
• Etter kontakt med pasientens omgivelser

Medisinstudent Olsen har observerte pasientbehandlingen ved noen avdelinger i UNN. Ifølge henne viser resultatet at bare 28 prosent av de ansatte spritet hendene før pasientkontakt, mens 46 prosent spritet etter kontakt med pasientens omgivelser.

- Dette kan tyde på at de ansatte i hovedsak spriter hendene for å beskytte seg selv for bakterier fra pasienten, men man må ikke glemme at man også skal beskytte pasienten, sier Olsen.

- Håper på forbedring Smittevernoverlege Torni Myrbakk påpeker i artikkelen at undersøkelsen består av få observasjoner under en begrenset tidsperiode.

- Uansett så håper jeg på en forbedring, så hvis disse skuffende funnene resulterer i at ansatte hos oss blir bedre på håndhygiene, har vi oppnådd noe positivt. Det er også besluttet at alle ansatte ved UNN HF skal gjennomgå et obligatorisk e-læringskurs i håndhygiene.

- Ikke mangel på kunnskap Håndhygiene er viktig på sykehus for å hindre spredning av farlige bakterier og virus, understreker professor i mikrobiologi, Geir Bukholm.

- I et samfunn lever vi sammen med mange bakterier, så i de aller fleste tilfeller vil ikke en utveksling av bakterier være farlig, men på sykehus er det det. Der er gode prosedyrer for håndhygiene helt nødvendig, sier han til Dagbladet.

Han forteller at håndhygiene er en viktig del av utdanningen til helsearbeidere.

- Så jeg tror ikke dette skyldes mangel på kunnskap blant helsepersonell. Derimot tror jeg det kan handle om en pasientsikkerhetskultur hos helsearbeiderne, sier han og fortsetter:

- Dersom man spør helsearbeidere om i hvilken grad de etterlever prosedyrer for håndhygiene, vil de aller fleste skåre svært høyt - mellom 90 og 100 prosent, men når man gjør undersøkelser tilsvarende denne viser resultatet noe helt annet: Det er altså et sprik mellom egen oppfatning og realiteten, sier Bukholm.

- Og ofte er det slik at de med lengst utdannelse er de som kommer dårligst ut, som legene, tilføyer han.

Les også: Over halvparten av landets sykehus mangler barneavdeling.

IKKE OVERRASKET: Professor i mikrobiologi, Geir Bukholm, sier til Dagbladet at resultatene fra undersøkelsen fra UiT ikke overrasker ham. 

Foto: Ola Sæther/Dagbladet.
IKKE OVERRASKET: Professor i mikrobiologi, Geir Bukholm, sier til Dagbladet at resultatene fra undersøkelsen fra UiT ikke overrasker ham. Foto: Ola Sæther/Dagbladet. Vis mer