Åtte av ti nye barnehager er private

BODØ (NTB): Kommunal barnehageutbygging har sunket til et historisk lavmål på 1990-tallet. 82 prosent av barnehagene som ble bygd fra 1991 til 1996 ble ført opp i privat regi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om barnehageloven slår fast at bygging og drift av barnehager i kommunen er et kommunalt ansvar, blir andelen kommunale barnehager stadig mindre. Samtidig reduserer de aller fleste av landets kommuner støtten som utbetales til private barnehager. På landsbasis har kommunal støtte til private barnehager sunket med 36 prosent siden 1992. Enkelte kommuner betaler ikke støtte til private barnehager i det hele tatt.

Private Barnehagers Landsforbund sitter med tall som viser at prisforskjellene kan bli mange tusen kroner for småbarnsfamilier. Priser som varierer fra 3500 til 4000 kroner per barn er vanlig, og søskenmoderasjon er det mange barnehager som ikke har. En privat barnehage i Oslo tar 4800 kroner per plass for barn under tre år. Fauske kommune i Nordland tar til sammenligning 2990 kroner for to barn på full plass i kommunal barnehage, inklusive søskenmoderasjon.

(NTB)