Åtte av ti rammes av krise

Alvorlige ulykker, vold og naturkatastrofer rammer åtte av ti nordmenn en eller flere ganger i livet. Rundt 200 000 nordmenn har i dag store plager etter slike traumatiske opplevelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En undersøkelse viser at menn er flinkere til å komme seg ut av krisene.

- Kanskje er det ikke alltid nok å prate. Noen ganger må en legge problemene bak seg også, sier lege og forsker Guri Ingebrigtsen ved Lofoten sykehus.
Hun er en av fire forskere som står bak undersøkelsen blant 2000 nordmenn i Oslo og Lofoten, gjort over en lengre periode i første halvdel av 1990-tallet.

Den viser at av dem som fikk de største plagene etter en krise, var 80 prosent kvinner. Disse fikk blant annet søvnproblemer og isolerte seg fra omverdenen. Til tross for at kvinner er flinkere til å prate og har flere å snakke med enn menn, er det altså kvinnene som får de største problemene.

Kvinner dveler

- Jeg tror fortsatt at det hjelper å prate, men det må være målrettet. Kvinner kan bli sittende og dvele ved problemene uten å komme av flekken. Kvinner som blir lammet av situasjonen får ofte enda større problemer, fordi de føler seg hjelpeløse, sier Ingebrigtsen.

Psykolog Atle Dyregrov ved Senter for krisepsykologi i Bergen, tror at menn får mer opplæring i å bruke av-bryteren og bli ferdig med hendelsen etter en stor traumatisk hendelse.
- Menn vil ikke snakke om en ulykke lenge etter at den er skjedd. Kvinner grubler, snakker og bruker mye mer tid på å komme over en dramatisk livshendelse. Av menn kan de lære å løfte blikket og se framover.

Mye å lære

Dyregrov understreker likevel at det ikke alltid er like bra å bli raskt ferdig med vanskelige situasjoner. For noen menn kan problemene tårne seg opp når de ikke får snakket med noen.

- Kvinner kan lære menn å bruke ord til å uttrykke reaksjoner etter en krise. Menn og kvinner har i det hele tatt mye å lære hverandre, sier han.
Lars Weisæth ved kontoret for krisepsykiatri i Oslo har gjennom årene vært i kontakt med mange mennesker som har slitt med å komme seg gjennom traumatiske opplevelser.

- De første reaksjonene etter en ulykke forteller ofte hvordan det kommer til å gå videre med personen. Er en person lettet og gråter, forstår han at hendelsen er over. Andre klarer ikke å komme seg ut av hendelsen så raskt. En del kvinner som har opplevd vold, reagerer spesielt sterkt på kriser, sier Weisæth.

Verst for ugifte

Undersøkelsen viser at en av ti nordmenn som møter en krise, ender opp med å få såkalt posttraumatisk stressyndrom (PTSD) - en av de mest alvorlige følgene etter en krise.
Dette kan vare livet ut.

- Undersøkelsen viser at ugifte kvinner og ugifte menn er spesielt utsatte for å få store problemer etter en dramatisk hendelse. Særlig gjelder dette enker og enkemenn. Det hjelper å ha noen som er der og som en kan snakke med hele tida, sier Ingebrigtsen.

Drikker etter krisen

Naboer, øvrig familie og vennekrets betyr mindre, viser undersøkelsen. Mange av dem som får store problemer etter å ha vært utsatt for noe dramatisk, drikker mer. En del av dem har også lettere for å få ulike sykdommer.

<B>GÅR VIDERE:</B> Anne Lise måtte gå videre etter ulykken. Nå er dagene fulle med Kathrine (2) og Kevin (10 md).<br>