Åtte av ti rammes av krise

Alvorlige ulykker, vold og naturkatastrofer rammer åtte av ti nordmenn en eller flere ganger i livet. Rundt 200 000 nordmenn har i dag store plager etter slike traumatiske opplevelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En undersøkelse viser at menn er flinkere til å komme seg ut av krisene.

- Kanskje er det ikke alltid nok å prate. Noen ganger må en legge problemene bak seg også, sier lege og forsker Guri Ingebrigtsen ved Lofoten sykehus. Hun er en av fire forskere som står bak undersøkelsen blant 2000 nordmenn i Oslo og Lofoten, gjort over en lengre periode i første halvdel av 1990-tallet.

Den viser at av dem som fikk de største plagene etter en krise, var 80 prosent kvinner. Disse fikk blant annet søvnproblemer og isolerte seg fra omverdenen. Til tross for at kvinner er flinkere til å prate og har flere å snakke med enn menn, er det altså kvinnene som får de største problemene.

Kvinner dveler

- Jeg tror fortsatt at det hjelper å prate, men det må være målrettet. Kvinner kan bli sittende og dvele ved problemene uten å komme av flekken. Kvinner som blir lammet av situasjonen får ofte enda større problemer, fordi de føler seg hjelpeløse, sier Ingebrigtsen.

Psykolog Atle Dyregrov ved Senter for krisepsykologi i Bergen, tror at menn får mer opplæring i å bruke av-bryteren og bli ferdig med hendelsen etter en stor traumatisk hendelse. - Menn vil ikke snakke om en ulykke lenge etter at den er skjedd. Kvinner grubler, snakker og bruker mye mer tid på å komme over en dramatisk livshendelse. Av menn kan de lære å løfte blikket og se framover.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer