Av de tretten ulvene som har ynglet i Norge de tre årene, er åtte sporløst forsvunnet. Ulveforskerne antar at de fleste er drept under ulovlig jakt.
Illustrasjonsfoto: Per Løchen / SCANPIX .
Av de tretten ulvene som har ynglet i Norge de tre årene, er åtte sporløst forsvunnet. Ulveforskerne antar at de fleste er drept under ulovlig jakt. Illustrasjonsfoto: Per Løchen / SCANPIX . Vis mer

Åtte av tretten norske ulver er sporløst forsvunnet

Forskere antar at de fleste er drept under ulovlig jakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Av de tretten ulvene som har ynglet i Norge de tre årene, er åtte sporløst forsvunnet. Ulveforskerne antar at de fleste er drept under ulovlig jakt.

Ulveforsker Petter Wabakken ved Høgskolen i Hedmark, sier at forskningen har vist at bare 6 prosent av voksen ulv dør en naturlig død. 94 prosent dør som et resultat av menneskelig aktivitet.

- Vi vet at 4 prosent av disse blir drept av enten bil eller tog. Resten blir avlivet av mennesker enten ved lovlig felling eller illegal avliving, sier ulveforskeren til Østlendingen.

Enkelte hevder at når voksne ynglende ulver forsvinner har de vandret ut og slått seg ned et annet sted, men det har Wabakken liten tro på.

- Hadde de vandret ut ville vi funnet DNA-spor av dem andre steder, det har vi ikke gjort. Vi har et stort, unaturlig svinn og ingen har gitt en bedre forklaring enn illegal jakt som den beste forklaringen på det enorme tapet av voksen ulv, sier Wabakken.

Han sier han tror det kunne vært drevet legal lisensjakt på ulv innenfor ulvesonen i Norge i dag om ikke ulvestammen hadde blitt holdt nede gjennom ulovlig jakt. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer