Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Felling av bjørn:

Åtte bjørner felt hittil i år. Bare seks ungekull ble født i 2015

Stortinget når ikke sine bestandsmål.

SKADEFELLING: Sju av de åtte bjørnene ble felt etter vedtak om skadefelling. Bildet er fra en bjørnefelling i Renedalen i 2006.
Foto:  Statens naturoppsyn / Lars Gangås / SCANPIX
SKADEFELLING: Sju av de åtte bjørnene ble felt etter vedtak om skadefelling. Bildet er fra en bjørnefelling i Renedalen i 2006. Foto:  Statens naturoppsyn / Lars Gangås / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for at antallet bjørner i Norge i fjor var det laveste siden 2012, er det felt åtte dyr hittil i år, opplyser Miljødirektoratet.

Totalt sju bjørner kunne felles som del av lisensfellingen i regionene som omfatter Hedmark, Sør- og Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal, Nordland, samt Finnmark og Troms. Resultatet ble imidlertid kun én lisensfelling i Sør-Varanger kommune i Finnmark.

De øvrige sju bjørnene ble felt etter vedtak om skadefelling – fire i Hedmark og én i både Sør-Trøndelag, Nordland og Finnmark. Bjørnen som ble felt i Finnmark, ble avlivet fordi den oppholdt seg mye nær bebyggelse og ikke viste normal skyhet for mennesker.

Sju av de åtte bjørnene ble skutt utenfor forvaltningsområdene for bjørn, og kun en av dem var hunnbjørn.

Stortinget har satt bestandsmålet for bjørn på 13 årlige ungekull, men i 2015 ble det født bare seks ungekull. DNA-analyser viser at det var minst 128 bjørner i Norge i fjor. Dette er det neste laveste antall bjørner som er påvist siden 2009. I 2012 ble det påvist 127 bjørner i Norge. Tre år før var antallet dyr 164.

Fellingstillatelsene og lisensfellingen er gjort for å forebygge eller stanse skade på husdyr og tamrein. Lisensfellingen pågikk fra 21. august til 15. oktober.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!