FÅR BEHANDLING: En munk får behandling for en skade i foten etter eksplosjonen i den sørlige provinsen Surat Thani. Minst fire personer er meldt drept og en rekke skadd i flere angrep på turiststeder i landet. Foto: AFP / Scanpix
FÅR BEHANDLING: En munk får behandling for en skade i foten etter eksplosjonen i den sørlige provinsen Surat Thani. Minst fire personer er meldt drept og en rekke skadd i flere angrep på turiststeder i landet. Foto: AFP / ScanpixVis mer

Åtte bombeangrep i Thailand. Politiet: - Ikke islamsk terrorisme

Minst fire drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst åtte eksplosjoner har rammet Thailand det siste døgnet. Til sammen er minst fire personer drept og over 20 såret.

FÅR BEHANDLING: En skadd mann får førstehjelp etter at to bomber eksploderte ved et feriested i Hua Hin. foto: Thailand Daily News / Reuters / NTB Scanpix 
FÅR BEHANDLING: En skadd mann får førstehjelp etter at to bomber eksploderte ved et feriested i Hua Hin. foto: Thailand Daily News / Reuters / NTB Scanpix  Vis mer

De siste tolv timene har åtte bomber eksplodert i fire byer i Thailand. To eksplosjoner fant sted nær klokketårnet i turistbyen Hua Hin fredag morgen. Bare timer tidligere var det en dobbelteksplosjon nær en bar i samme by. I tillegg gikk to bomber i lufta i Phuket og to andre i Surat Thani.

Minst fire personer meldes drept, blant dem en kvinne som solgte mat fra ei tralle. Hun ble drept foran en bar. Minst 20, de fleste utenlandske turister, er skadd.

- Ikke islamsk terror

Bombeaksjonene synes koordinert, og ble utført i flere byer sør i Thailand. Det er ikke klart hva som er årsaken til angrepene, men politiet sier at voldsepisodene ikke handler om islamsk terror, ifølge AP.

Nyhetsbyrået skriver videre at politiet jobber ut fra teorien om at de som står bak bombeaksjonene, er i opposisjon til den styrende juntaen i landet.

- Bombene ble plassert i ei gate hvor de fleste av kundene er utlendinger, forteller en politimann til CNN.

- Vil skape kaos

Foreløpig har ingen påtatt seg ansvaret for bombeaksjonene. Det er heller ikke klart om eksplosjonene i de tre byene er koordinert. Thailands statsminister og juntaleder Praynth Chan-ocha sier at de foreløpig ikke vet hvem som står bak.

- Bombene er et forsøk på å skape kaos og forvirring. Hvorfor rammer disse bombene nå som landet vårt er på vei mot stabilitet, en bedre økonomi og turisme - og hvem gjorde det? spør statsministeren.

Militærjuntaen tok makten i landet i 2014, etter at den demokratisk valgte statsministeren Yingluck Shinawatra ble avsatt av forfatningsdomstolen. Søndag svarte thailenderne i ja i en folkeavstemning om en ny grunnlov, som vil gi de militære varig betydelig innflytelse, selv etter at demokratiet er gjeninnført.

Opptakten til valget ble kritisert av internasjonale menneskerettsorganisasjoner, bl.a. fordi en rekke opposisjonelle ble arrestert, og fordi det var forbudt for nei-sida å drive valgkamp.

Ingen nordmenn

Mange nordmenn ferierer eller er bosatt i Thailand. Etter at de første bombene gikk av i Hua Hin, har det ikke kommet meldinger om at nordmenn er rammet.

- Vi har fortsatt ingen informasjon om nordmenn som er rammet, sier pressevakt Karin Enstad i UD til NTB i morges.

Departementet anbefaler nordmenn som oppholder seg i området, å holde seg oppdatert på situasjonen.

MANGE SKADDE. En mann får førstehjelp etter å ha bli skadd da en bombe gikk av like ved byen Hua Hins klokketårn. Minst fire personer er drept og en rekke skadd i det som ser ut til å være en serie av bombeeksplosjoner. Foto: Rungroj Yongrit / EPA / NTB Scanpix 
MANGE SKADDE. En mann får førstehjelp etter å ha bli skadd da en bombe gikk av like ved byen Hua Hins klokketårn. Minst fire personer er drept og en rekke skadd i det som ser ut til å være en serie av bombeeksplosjoner. Foto: Rungroj Yongrit / EPA / NTB Scanpix  Vis mer