Åtte døgn på cella - nektet legehjelp

Bergen politikammer bryter tjenesteplikten ved å holde varetektsfanger over fem døgn på mørke politiceller. Isolasjon, mangel på dagslys, legetilsyn og lite lufting gjør at advokat Åse Sigmond vurderer å be forhørsretten løslate en 44-åring som i åtte dager har sittet fengslet på politihuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere varetektsfanger har sittet på politicelle i Bergen politikammer over fem døgn. En fange skal ha sittet på cella i ti dager.

- Min klient lider av epilepsi. Han hadde svært høyt blodtrykk, og mandag ba jeg om at han skulle få legetilsyn. Det var ikke innfridd torsdag ettermiddag, sier advokat Åse Sigmond til Dagbladet.

Klar instruks

Politiets instruks fra Justisdepartmentet er tindrende klar. I et rundskriv av 13. desember 1989 skriv er fengselsstyret;

«...man finner derfor å måtte skjerpe regelen slik at innsatte som har sittet sammenhengende i politiarresten i fem døgn, skal overføres til fengsel. En slik overføring framstår som en tjenesteplikt for såvel politiet som for fengselsvesenet.»

Ifølge Sigmond har hennes klient verken blitt luftet eller fått det legetilsyn han behøver i løpet av oppholdet i politiarresten.

- Umenneskelige forhold

- I politiarresten blir fangene isolert fra omverdenen. Det slipper lite dagslys inn, de får ingen omgang med medfanger, og luftes langt mer sjelden enn i fengslene. Torturkommisjonen i Europarådet har karakterisert slike forhold som umenneskelige, og brudd på den europeiske menneskerettighetskommisjon, understreker hun.

I 1996 ble flere fanger ved Oslo politkammer løslatt som følge av at de satt mer enn fem døgn i politiarresten.

- Jeg vil begjære min klient løslatt hvis han ikke straks overflyttes til bedre soningsforhold, sier advokat Åse Sigmond til Dagbladet.

Oslo politikammer tok affære og fikk ryddet opp i forholdene i 1996.