Bangladesh

Åtte drept av lynsjemobb etter rykter

Ryktene spredte seg gjennom sosiale medier. Nå advarer politiet folk mot å ta loven i egne hender.

POLITIINSPEKTØR: Javed Patwary forteller om drapene av de åtte menneskene i Bangladesh under en pressekonferanse i slutten av juli. Foto: AFP
POLITIINSPEKTØR: Javed Patwary forteller om drapene av de åtte menneskene i Bangladesh under en pressekonferanse i slutten av juli. Foto: AFPVis mer

Minst åtte mennesker i Bangladesh har blitt drept av en lynsjemobb etter at falske rykter om kidnapping spredte seg over nettet, melder politiet.

Ifølge myndighetene hevdet ryktene at barn ble kidnappet og ofret for å bygge Padma Bridge, en av Bangladesh største infrastrukturprosjekter. Ryktene ble spredt gjennom sosiale medier, skriver The Independent.

- Ingen av dem som ble drept hadde kidnappet barn, sier politiinspektør Mohammad Javed Patwary under en pressekonferanse tidligere denne uken, melder Dhaka Tribune.

Han forteller at 103 mennesker har blitt arrestert etter hendelsen.

DREPT: En australsk mann (23) og en amerikansk kvinne (24), har blitt funnet drept i en veikant i Canada. Video: CNN. Reporter: Christian Wehus. Vis mer

Stengt ned Youtube-kanaler

Ryktene begynte å sirkulere på sosiale medier for rundt to uker siden. De ble hovedsaklig delt gjennom Facebook-innlegg og Youtube-videoer.

En av Facebook-postene skal ha hevdet at, «barnekidnappere er på jakt etter hoder og blod for byggingen av Padma Bridge.», skriver BBC.

Politiinspektør Patwary forteller at minst 25 Youtube-kanaler, 60 Facebook-sider og 10 nettsider, som angivelig skal ha bidratt til å spre ryktene, har blitt tatt ned. Nå prøver politiet å kvele ryktene ved å oppklare det hele gjennom media. De advarer også folk mot å ta loven i egne hender.

Drapsbølge

Dette er dessverre ikke første gang mennesker har blitt drept av en lynsjemobb etter ryktespredning på sosiale medier. I fjor sommer ble fem mennesker drept av en mobb i Maharashtra, India. Også denne gangen var det rykter om barnekidnapping som utløste drapene.

Ryktene ble spredt gjennom chatteappen WhatsApp, meldte Dagbladet i juli i fjor.