Åtte drept i bussangrep

Minst åtte israelere ble drept da en buss i morges bevisst kjørte inn i menneskemengden på en bussholdeplass, opplyser israelsk politi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hendelsen skjedde utenfor byen Holon, sør for Tel Aviv. I tillegg til de åtte drepte skal minst ti være skadd. Flere av de drepte skal være israelske soldater.

Landets politisjef Shlomo Aharonishky forteller til israelsk radio at politiet forfulgte bussen til den stoppet etter å ha kollidert med en lastebil.

- Flere skudd ble avfyrt i det øyeblikk bussen stoppet. Sjåføren inne i bussen ble tydeligvis alvorlig såret. Vi forsto ganske fort at vi hadde med et angrep å gjøre, sa Aharonishky.

Bussjåføren er nåp identifisert som den 35 år gamle Khalil Abu Olbeh, en fembarnsfar fra Sheikh Radwan utenfor Gaza by. Olbeh har jobbet for det israelske buss-selskapet Egged i fem år. Han kjørte palestinske gjestearbeidere til Israel, og har egen sikkerhetsklarering fra israelske grensemyndigheter. De siste månedene har israelske grenser stort sett vært stengt for palestinske gjestearbeidere, men dette har blitt myket opp de siste ukene.

I dag morges kjørte Abu sin vanlige rute. Etter å ha avlevert passasjerer i byen Ramle kjørte han nordover, men i et kryss snudde han bussen og kjørte rett inn i mengden.

- Bussen kjørte sakte, så satte den plutselig opp farten og kjørte inn i soldatene. En ble kastet opp i et tre og falt så til bakken ... Jeg så døde mennesker med store kutt i armer, ben og hodet. Det var forferdelig, sier et øyenvitne.

Sjåførtens bror sier at Abu har vært meget opprørt over israelske soldaters drap på barn i de siste månedens uroligheter.

- Dagens hendelse var en naturlig reaksjon, sier han.

Vold avler vold

- Baraks regjering bør ikke skylde på andre enn seg selv for det som skjedde. Vold avler vold, så enkelt er det, sa Ahmed Abdel-Rahman, som er en medarbeider av palestinernes president Yasser Arafat. Han framholdt at palestinerne har mistet all tålmodighet med israelernes fortsatte «aggresjon» og «krig». - Den eneste måten å stanse slike handlinger på, er at israelerne slutter å okkupere palestinske områder og stanser bombardementene av palestinske byer, landsbyer og flyktningleirer, fortsatte Abdel-Rahman. Flesteparten av de nesten 400 menneskene som er drept i den nye urobølgen de siste fem månedene, var palestinere. Ingen har foreløpig tatt ansvar for angrepet, men israelsk politi kaller hendelsen et geriljaangrep.

I 1991 kapret et medlem av en væpnet gruppering i Hamas en buss på vei til Tel Aviv. Han knivstakk sjåføren og tok kontroll over rattet mens han ropte «Allah er stor». Kapreren ble overmannet av medpassasjerer, og ingen fler enn sjåføren ble skadd.

Dagbladet.no følger saken.

Dagbladet.no/NTB/Reuters