Åtte drept og 10 skadd i Moskva

To kvinnelige selvmordsbomberer kjørte til Den røde plass og sprengte seg selv i lufta. Åtte ble drept, ti skadet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kilde i innenriksdepartementet sier til Moscow Times at åtte mennesker er drept. Reuters melder at minst fem ble drept og ti såret, tre av dem alvorlig. BBC opererer med fem drepte og 13 sårede.

- Mange sårede lå på fortauet utenfor National uten å bli behandlet av legepersonell. Like ved lå restene av en kvinne og en svart dokumentmappe, sier Reuters-reporteren Oliver Bullough.

- Vi kjente lufttrykket, hørte et smell og så røyk, sier et vitne til nyhetsbyrået AP.

Ifølge det samme vitnet ble vinduene i første etasje i hotellet like ved blåst ut.

Eksplosjonen var så kraftig at den hørtes flere kvartaler unna.

Selvmordsbombere

I timene etter eksplosjonen ble det spekulert i hva som hadde utløst eksplosjonen. Flere medier og nyhetsbyråer, deriblant ITAR-Tass, hevdet en kvinnelig selvmordsbomber kunne stå bak. Tirsdag ettermiddag slo internasjonale medier fast at to kvinnelige selvmordsbombere sto bak angrepet.

I en tale like etter hendelsen uttrykte president Vladimir Putin bekymring for det terrortrusselen mot nasjonen Russland.

I shoppingsområdet

Eksplosjonen skjedde like ved National Hotel på Tverskaya-gata i sentrum av Moskva. Ifølge NTB lå døde mennesker og kroppsdeler på det snødekte fortauet utenfor det fasjonable hotellet. Hotellet ligger noen hundre meter fra regjeringsbygningene i det gamle borgområdet Kreml.

Nasjonalforsamlingen holder til like i nærheten, og russiske myndigheter advarte i forrige uke mot mulige terrorhandlinger i forbindelse med dumavalget sist søndag, ifølge NBT. Det er ikke kjent om presidenten oppholdt seg i Kreml da bomben ble detonert. Kreml-borgen ligger like ved National-hotellet og duma-bygningen. Men presidentens pressetjeneste ville ikke opplyse hvor Putin befant seg i eksplosjonsøyeblikket.

Flere analytikere setter eksplosjonen i forbindelse med valget på ny nasjonalforsamling og den årelange krigen i Tsjetsjenia.

  • 44 mennesker mistet livet da en selvmordsbomber sprengte et tog sør i Russland forrige uke.
ÅSTEDET: Bilbomba gikk av i sentrum av Moskva, tirsdag morgen norsk tid. Foto: AP/SCANPIX
BILBOMBE: Det var en bilbombe som gikk av i hjertet av Moskva tirsdag morgen. Foto: AFP/SCANPIX
ROBOT: Denne roboten saumfarer bombeområdet på jakt etter udetonerte bomber. Foto: AP/SCANPIX
TALTE: President Vladimir Putin uttryktwe bekymring for terrortrusselen han mener nasjonen er utsatt for. Foto: REUTERS/SCANPIX