BEGRAVET I 2009: Victor Jara (1932-1973) ble begravet i Santiago den 5. desember 2009, etter at levningene hans hadde blitt gravd opp som en del av etterforskningen av drapet på ham. Foto: AFP/Claudio Santana
BEGRAVET I 2009: Victor Jara (1932-1973) ble begravet i Santiago den 5. desember 2009, etter at levningene hans hadde blitt gravd opp som en del av etterforskningen av drapet på ham. Foto: AFP/Claudio SantanaVis mer

Åtte eks-militære siktet for drapet på sang-ikonet Victor Jara

Offiserer siktet 39 år etter ugjerningen under Chiles militærkupp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommer  Miguel Vásquez ved en domstol i Chiles hovedstad Santiago siktet i går åtte eks-militære for drapet på sangeren Victor Jara. Drapet skjedde fem dager etter general Augusto Pinochets blodige kupp den 11. september 1973.

Oberst Hugo Sánchez Marmonti og fenrik Pedro Barrientos Núñez utpekes som hovedmennene bak drapet.

Dermed gikk det 39 år før noen ble stilt til ansvar for drapet på Jara, som var en politisk engasjert folkesanger og en støttespiller for Chiles styrtede president Salvador Allende.

Torturert
Etter kuppet var Jara blant de 5000 som ble holdt innesperret på et stort stadionanlegg i Santiago. Der ble han ifølge siktelsen, som gjengis i den spanske avisa El País, torturert med sigaretter, utsatt for simulerte «henrettelser», og slått med geværkolber så han brakk hendene.

Den 16. september ble han sammen med sjefen for statens jernbaner Littré Quiroga Carvajal ført ned i et underjordisk anlegg under stadionet og skutt.

Obduksjonen viste at han ble gjennomhullet av 44 kuler.

Fornøyd familie
Til journalister i Santiago sa dommer Vásquez.at etterforskningen har vært krevende på grunn av manglende samarbeidsvilje og problemer med å skaffe informasjon.

- Etter å ha lagt sammen mange brikker kommer det et øyeblikk da man enten må avslutte etterforskningen, eller forsøke å gå videre med denne avgjørelsen, sa Vásquez til pressefolkene

Advokat Nelson Caucoto som representerer familien til Jara, var fornøyd med at det nå er sendt ut en Interpol-etterlysning på Pedro Barrientos Núñez som oppholder seg i Florida i USA.

INSPIRERT: Tidligere AUF-leder Anniken Huitfeldt lot seg inspirere av Victor Jara-sanger på Utøya. Her sammen med Jens Stoltenberg. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen.
INSPIRERT: Tidligere AUF-leder Anniken Huitfeldt lot seg inspirere av Victor Jara-sanger på Utøya. Her sammen med Jens Stoltenberg. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen. Vis mer

- Vi er ganske fornøyd med det man har fått til, sa han ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Inspirasjonskilde
Victor Jara var 40 år gammel da han døde. Sammen med folk som sangeren Violeta Parra og poeten Pablo Neruda fikk han et veldig gjennomslag også utenfor Chile, og ble et symbol for motstanden mot militærdiktaturet i Chile.

Blant dem som ble inspirert av ham, var Cornelis Vreeswijk som ga ut en plate med Jaras sanger, og Lillebjørn Nilsen som skrev en minnesang om ham.

En annen er arbeidsminister Anniken Huitfeldt og andre tidligere AUF-ere.

- Vi sang hele natta, ofte. På en stadion i Santiago, om den chilenske kampsangeren Victor Jara, AUF-sangen og Til Ungdommen. Den sang vi mange, mange, mange ganger, sa hun i fjor til Dagbladet Fredag i en reportasje om Ap-toppenes Utøya-minner.

FOLKESANGER: Udatert foto av folkesangeren Victor Jara. Foto: AP
FOLKESANGER: Udatert foto av folkesangeren Victor Jara. Foto: AP Vis mer