Åtte funnet i live i snøskredet i Italia - håp om å finne flere

Funnet av røyklukt under kjøkkengolvet. 

DRAMATISK: Redningspersonell har filmet fra innsiden av hotellet i Italia der 29 mennesker er savnet etter et snøskred. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Åtte mennesker er funnet i live, blant dem to åtte år gamle barn, melder La Repubblica ved 13-tiden. Seks av de åtte var gravd fram ved 13.45-tiden. To barn, tre kvinner og to menn er funnet i live.

(Dagbladet): Den første meldingen fredag formiddag var at seks personer er funnet i live etter at et hotell i Abruzzo-regionen i Italia ble tatt av et snøskred onsdag.

- Gleden var stor, de kunne ikke tro sine øyne og omfavnet oss, sa en av redningsmennene.

RAS: Video fra innsiden viser litt av hvordan hotellet i Italia ble hardt rammet av snøskredet 18. januar. Åtte funnet i live. To barn er blant de overlevende. Video: NTB AP Vis mer

Seinere er to til funnet i live.

- Vi har fortsatt håp om å finne flere overlevende. Det kan være flere luftlommer der inne, sier en av lederne for redningsoperasjonen, Marco Bini, ved 14-tiden.

Røyklukt - fyrte opp bål

Ifølge RAI var det røyklukt som fikk redningsmannskapene til å grave seg fram til et område ved kjøkkenet.

Der ble de overlevende funnet under et golv, der de hadde fyrt opp et bål, for å få varme og lys til å se om det var mat der

Gravingen i de steinharde snømassene hadde pågått sammenhengende i 34 timer før de første seks ble oppdaget. Så ble to menn funnet i en annen luftlomme.

Mildvær og enda tyngre snø har gjort leteforholdene mer krevende.

Redningsledelsen frykter at restene av hotellbygningen skal klappe sammen under snømengdene.

Særlig på baksiden av hotellet, der skredet traff, er det farlig for redningsmannskapene å jobbe.

En kvinne og hennes datter er reddet ut ved 13.15-tiden, flere italienske medier melder med redningsledelsen som kilde at de to skal være i forholdsvis god form.

29 savnet

29 personer ble i går meldt savnet - 22 gjester og sju ansatte. Redningsmannskapene rapporterte midt på dagen at de hadde sett «flere omkomne».

I løpet av torsdagen var det bekreftet at to døde personer var tatt ut, og siden har det ikke kommet flere rapporter.

Det enorme snøskredet, ble trolig ble utløst før klokka 19 onsdag av flere kraftige jordskjelv i området tidligere på onsdagen.

Veien opp til hotellet, som ligger 160 kilometer fra Roma og vel 50 kilometer fra Pesccara, var blokkert, og de første redningsmennene kom først fram til ulykkesstedet klokka 04 natt til torsdag

Det var ved 11-tiden i formiddag at letemannskapene fant de seks første.

- De er i live, vi snakker med dem, sier en av redningsmennene, Luca Cari, til kringkasteren RAI.

De overlevende har vært savnet i mer enn 40 timer.

REDNINGSHELIKOPTER ved det rasrammede hotellet fredag ettermiddag. Foto: Gregorio Borgia, AP/NTB Scanpix.
REDNINGSHELIKOPTER ved det rasrammede hotellet fredag ettermiddag. Foto: Gregorio Borgia, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Ifølge de første meldingene ble de første overlevende funnet på et loft. To timer seinere har flere italienske medier korrigert funnstedet «under et golv ved kjøkkenet».

Kvinnen er fraktet til sykehus i byen Pescara ved Adriaterhavskysten. Det er bilavstand på drøyt 50 kilometer, men deler av veien er fortsatt sperret på grunn av snøen.

HAR FUNNET OVERLEVENDE: Redningsmannskaper utenfor Hotel Rigopiano fredag formiddag.Foto: Italias sivilforsvar/Reuters/NTB Scanpix.
HAR FUNNET OVERLEVENDE: Redningsmannskaper utenfor Hotel Rigopiano fredag formiddag.Foto: Italias sivilforsvar/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Mange av gjestene var samlet i resepsjonen i første etasje for å vente på at brøytebilen skulle åpne veien. Det ble en dødsfelle der snø, stein og trær presset seg inn.

29 personer var i går ettermiddag savnet etter det enorme skredet, flere av dem - inkludert barn - er fryktet omkommet.

160 KM FRA ROMA - 50 KM FRA PESCARA. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet.
160 KM FRA ROMA - 50 KM FRA PESCARA. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet. Vis mer

Snøskredet på Gran Sasso-fjellet ble utløst av det kraftige jordskjelvet som i går rammet Abruzzo-regionen. En av bygningene tilhørende hotellet Rigopiano er blitt flyttet ti meter.

A roadsign shows the Rigopiano direction in the town of Farindola, central Italy, following a series of earthquakes and a snow avalanche hitting a hotel in central Italy, January 20, 2017. REUTERS/Emiliano Grillotti FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVES
A roadsign shows the Rigopiano direction in the town of Farindola, central Italy, following a series of earthquakes and a snow avalanche hitting a hotel in central Italy, January 20, 2017. REUTERS/Emiliano Grillotti FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVES Vis mer

- Mange er døde, sier Antonio Crocetta fra Abruzzo-regionens fjellredningsgruppe ifølge nyhetsbyrået ANSA.

Det var to overlevende ved hotellet som slo alarm, den ene, 38-årige Giancomo Parolo, er fløyet til sykehus med hypotermi (nedkjøling).

- Kona mi og barnet mitt er i ruinene. Jeg kom unna fordi jeg var ute i bilen for å hente noe, sier han til TV-kanalen Rai.