Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åtte gårder har svineinfluensa

Nå er det påvist smitte på åtte forskjellige gårder, opplyser Mattilsynet. Trolig har menneske smittet dyr.

DISSE ER FRISKE: Grisene på Voll gård i Trondheim er ikke smittet av svineinfluensa og folk kan trykt besøke grisen.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
DISSE ER FRISKE: Grisene på Voll gård i Trondheim er ikke smittet av svineinfluensa og folk kan trykt besøke grisen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Det er påvist svineinfluensasmitte i tre svinebesetninger i Nord-Trøndelag. Til sammen er det bekreftet åtte tilfeller, opplyser Mattilsynet.

Torsdag ettermiddag kom laboratoriesvar på seks nye prøver fra Veterinærinstituttet, og tre av disse var positive.

Tror mennesker har smittet dyr
Også i de tre siste tilfellene er det mistanke om smitte via direkte eller indirekte kontakt med influensasyke røktere eller eiere. Alle gårdene dette gjelder ligger i området mellom Stjørdal og Levanger i Nord-Trøndelag.

- Dette bekrefter at endringen Mattilsynet gjorde i sin strategi tidligere i dag, var en riktig avgjørelse, sier regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet.

Avventer mer avliving
Svineinfluensaviruset ser ut til å smitte lettere fra menneske til gris enn først antatt, skriver Mattilsynet på sine sider.

Mattilsynet vil derfor avvente ytterligere bruk av avliving. Det vil heller ikke bli opprettet bekjempelsessoner rundt de positive besetningene i første omgang.

Inntil flere resultater foreligger, vil Mattilsynet videreføre bruk av restriksjoner på smittede og mistenkte smittede besetninger. De viktigste begrensningene vil omfatte forflytning av levende dyr, mens transport av dyr til slakt vil tillates etter nærmere godkjenning.

De nærmeste ukene vil nye resultater gi ny kunnskap om smittespredning. Da kan vi også ta stilling til hvilke tiltak som er nødvendige for å begrense videre spredning av sykdommen.

Videre kartlegging
Mattilsynet vil nå undersøke om besetninger i andre deler av landet også er smittet.

Det er naturlig å konsentrere seg om områder der det er tett konsentrasjon av gris, og besetninger der røktere har vært syke eller fått påvist influensa, skriver Mattilsynet.

- I tillegg til det området som allerede er rammet, innebærer dette at vi også må undersøke besetninger i andre landsdeler hvor det er mange svinebønder, sier Røthe Knudtsen.

Mattilsynet er i dialog med næringen om hvordan man praktisk skal gjennomføre dette.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling