KONKLAVET: Kardinalene på vei inn til førvalgsmesse i Sankt Peders katedral i Vatikanet i går. Etter dette gikk de 115 kardinalene til konklavet i Det sixtinske kapell. Foto: EPA / Scanpix / MICHAEL KAPPELER
KONKLAVET: Kardinalene på vei inn til førvalgsmesse i Sankt Peders katedral i Vatikanet i går. Etter dette gikk de 115 kardinalene til konklavet i Det sixtinske kapell. Foto: EPA / Scanpix / MICHAEL KAPPELERVis mer

Åtte grunner til at konklavet er som «Big Brother»

Har pavevalget minnet deg om noe, uten at du har klart å plassere det? Her får du svaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konklavet, eller pavevalget, holder 115 kardinaler låst inne i Det sixtinske kapell. Kardinalene skal komme til enighet om hvem som blir den nye paven etter at pave Benedikt XVI (85) abdiserte 28. februar. Slik konklavet starter avlegger alle kardinalene taushetsed med hånden på bibelen. Bryter de denne kan de risikert å bli lyst i bann. Det holdes fire avstemninger hver dag. Resten av verden følger samtidig nøye med på hva som foregår.

Høres dette kjent ut, uten at du helt klarer å forstå hvorfor?

The Guardian
gir deg svaret:

Åtte grunner til at konklavet er som «Big Brother».

1. Formatet: Nøkkelen til langvarig suksess for både konklavet og «Big Brother» er fascinasjonen for hva som skjer når fremmede tilbringer lange perioder sammen. Riktignok varer «Big Brother» lenger enn konklavet, men temaene er omtrent like. Vil de komme overens? Hvem vil danne allianser? Hvem vil bli full først og dumme seg ut? Vil noen bli forelsket?, skriver avisa.

2. Kommunikasjon med omverdenen: Både «Big Brother» og konklavet er veldig følsomme når det gjelder kontakt med omverdenen. Som med «Big Brother» vil deltakerne i konklavet regelmessig bli kontrollert for mobiltelefoner og opptaksutstyr.

3. Deltakerne: Som konklavet, har «Big Brother»-huset en tendens til å tiltrekke seg en bestemt type personer. Faktisk, hvis du er en litt skummel eksentrisk person med forkjærlighet for rare klær og samtidig har en irriterende følelse av egenverd, bør du kontakte produksjonsteamet til «Big Brother» eller den katolske kirke.

4. Sannsynlige vinnere: Som med «Big Brother», er det vanskelig å gjette hvem som vinner pavevalget. Kanskje følger kardinalene den tradisjonelle stemmetaktikken fra «Big Brother» - først bli kvitt de gale, så de høylytte, så de som synes å være en smule vel løsslupne - før de endelig bestemmer seg for å gå for den litt anonyme deltakeren som ingen la merke til før rett på slutten.

5. Scenografi: Riktignok har konklavet det litt finere enn deltakerne i «Big Brother»-huset. Kardinalene blir huset i komfortable gjestehus innenfor Vatikanet, og stemmegivningen foregår under Michelangelos freskomaleri «Dommedag». «Big Brother»-deltakerne får i det minste bekjenne sine synder i et eget rom. Hvem skal kardinalene tilstå overfor? Den eneste personen som er viktigere enn dem har akkurat sluttet i jobben.

6. Spinoff-serier: «Big Brother» har «Big Brother's Bit on the Side» der man får se eksklusive klipp, nyheter og reaksjoner fra huset. Konklavet engasjerer nyhetsbyråer fra hele verden som kjører en endeløs strøm av intervjuer og spekulasjoner som kan vare opptil en måned.

7. Direkte sendt: «Big Brother» har ikke hatt jevnlig direktesending gjennom hele døgnet på flere år, en stor skuffelse for alle som likte å sovne til direktebilder av fremmede som falt i søvn i sanntid. Men som en tilsynelatende utrolig generøs handling har konklavet direktesending i år. Riktignok er det en direktesending av en pipe, og det mest spennende som kommer til å skje er at det vil komme røyk ut av den til slutt. Men det er i alle fall en start.

8. Premien: Og, selvfølgelig, premiene som gis til vinneren. Den som blir den nye paven vil finne seg selv i en posisjon med nesten ubegrenset makt, som den jordiske leder av den romersk-katolske kirken. Han vil få se hele verden, om enn bak et skuddsikkert glass, og 1,2 milliarder troende vil høre på alle hans ord til den dagen han dør. Men igjen, vinneren av «Big Brother» vil trolig slippe en trenings-DVD og ha en spalte i «New magazine», skriver The Guardian. Vinneren av sesong tre av «Big Brother» i Norge brukte derimot deler av premien på å starte opp en erotisk butikk i Lillehammer, ifølge Wikipedia. Det er altså vanskelig å vite hvilken vinner vi bør være mest misunnelig på.