Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åtte Guantanamo-fanger var kilden til bevis mot 225 andre

Lente seg på tvilsom informasjon fra fanger som ble torturert. - Folk sa ting bare for å gjøre tilværelsen enklere. Hvis du ikke sa noe, var du i en dårlig situasjon.

LENTE SEG TIL TVILSOM INFORMASJON: Bevismateriale fra bare åtte fanger var nok til å holde 225 andre innesperret på den omstridte Guantanamo-basen på Cuba, viser en analyse The Telegraph har gjort av de hemmelige dokumentene fra Guantanamo lekket av Wikileaks. Foto: EPA/Shane T. Mccoy/Forsvarsdepartementet i USA/Scanpix
LENTE SEG TIL TVILSOM INFORMASJON: Bevismateriale fra bare åtte fanger var nok til å holde 225 andre innesperret på den omstridte Guantanamo-basen på Cuba, viser en analyse The Telegraph har gjort av de hemmelige dokumentene fra Guantanamo lekket av Wikileaks. Foto: EPA/Shane T. Mccoy/Forsvarsdepartementet i USA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bevismateriale fra bare åtte fanger var nok til å holde 225 andre innesperret på den omstridte Guantanamo-basen på Cuba, viser en analyse The Telegraph har gjort av de hemmelige dokumentene fra Guantanamo lekket av Wikileaks.

Varslernettstedet offentliggjorde mandag over 700 dokumenter om den omstridte fangeleiren på Cuba.

Flere storaviser som The New York Times, The Guardian, The Wahsington Post og The Daily Telegraph har fått tilgang på dokumentene, og gir en vurdering av de 780 personene som er holdt innesperret i leiren på Guantanamo Bay siden den åpnet i 2002.

Tvil om troverdighet Fordi de aller fleste fangene som ble sendt til Cuba ikke hadde blitt tatt til fange av amerikanerne, måtte avhørslederne konstruere opp en sak ved å kryssavhøre fangene mot hverandre.

Blant annet er Mohammed Basardah, et antatt Al Qaida-medlem fra Jemen, nevnt som kilden i bevismaterialet mot så mange som 131 andre fanger.  Abu Zubaydah er nevnt som kilde i 127 saker, og saudiske Maad al-Qahtani, som Dagbladet skrev om i gårsdagens tortur-sak, skal ha vært kilde i 31.

Amerikanske avhørsledere skal ha lent seg på bevis fra disse og fem andre fanger til tross for klare tvil om troverdigheten  til deres forklaringer, skriver The Telegraph.

Endret forklaringer I et dokument står det at jemenittiske Mohammed Hassan «innrømmet at han ofte overdrev for å prøve å virke mer viktig», og i konklusjonen la analytikere til at «fangen er fullstedig upålitelig».

Qahtani skal også ha endret historien sin flere ganger, og blitt stadig mindre samarbeidsvillig og ved å gå tilbake til sin originale dekkhistorie.

Til tross for dette har fangenes forklaringer fått alvorlige konsekvenser for andre fanger.

Dagbladet skrev mandag om bruk av tortur, og at amerikanske myndigheter på Guantanamo-basen mente «røffe avhørsteknikker» hadde gitt dem verdifull informasjon fra Al Qaida-fanger på Guantanamo-basen.

700 DOKUMENTER: Varslernettstedet offentliggjorde mandag over 700 dokumenter om den omstridte fangeleiren på Cuba. Foto: AFP Photo/Karl-Josef Hildenbrand/Scanpix
700 DOKUMENTER: Varslernettstedet offentliggjorde mandag over 700 dokumenter om den omstridte fangeleiren på Cuba. Foto: AFP Photo/Karl-Josef Hildenbrand/Scanpix Vis mer

- Han har innrømmet å bruke en dekkhistorie og fortsetter å holde tilbake informasjon av verdi, står det i amerikanernes vurdering av Qahtani, ifølge The Guardian.

En undersøkelse gjort av Senatet viser at man brukte militære hunder mot Qahtani, i tillegg til at han ble nektet tilstrekkelig med søvn i ukesvis, kledd naken, utsatt for høy musikk og måtte ha på seg et bånd og utføre hundretriks. Han skal også ha blitt lenket i smertefulle stillinger og blitt skreket til i 20 timer sammenhengende avhør, noe som ble gjentatt i 48 dager.

- Folk bare sa ting - Jeg er sikker på at det var folk som sa ting bare for å gjøre tilværelsen enklere, sier Feroz Abassi til The Telegraph.

Han er en av flere britiske fanger som har blitt sluppet løs. Han forteller til avisa at det er et stort press på fangene til å si ting bare for å gjøre avhørslederne fornøyde.

- Stedet var helt lovløst. Man kunne si hva man ville, og det betydde ingenting. Hvis du ikke sa noe, var du i en dårlig situasjon, sier Abassi til avisa.

I SKUDDLINJEN: Den omstridte Guantanamo-basen er igjen i skuddlinjen etter at Wikileaks offentliggjorde over 700 dokumenter om fangeleiren på Cuba. Foto: EPA/Shane T. Mccoy/Forsvarsdepartementet i USA/Scanpix
I SKUDDLINJEN: Den omstridte Guantanamo-basen er igjen i skuddlinjen etter at Wikileaks offentliggjorde over 700 dokumenter om fangeleiren på Cuba. Foto: EPA/Shane T. Mccoy/Forsvarsdepartementet i USA/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media