VEKK I 12 DAGER: Filippinske skolebarn leker på et gatebilde av flight 370 i Makati City sør for Manilla. Nå intensiveres søket langs den sørlige korridoren i indiahavet. Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG
VEKK I 12 DAGER: Filippinske skolebarn leker på et gatebilde av flight 370 i Makati City sør for Manilla. Nå intensiveres søket langs den sørlige korridoren i indiahavet. Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIGVis mer

Åtte landsbyboere på Maldivene så fly i lav høyde

Etterforskerne som forsøker å spore opp det forsvunnede malaysiske passasjerflyet, tror flyet mest sannsynlig fløy mot de sørligste områdene av Indiahavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kilde som står etterforskningen nær, opplyser dette til nyhetsbyrået Reuters.

- Arbeidshypotesen er at det fløy sørover, og helt til den sørligste delen av den luftkorridoren, sier kilden med referanse til leteområdet som strekker seg fra Indonesia til den sørlige delen av Indiahavet, vest for Australia.

Maldivene? Meldingen om etterforskernes hovedtese kommer etter at landsbyboere på Maldivene sier de så et fly som fløy i lav høyde samme dag som det savnede malaysiske flyet forsvant.

Innbyggerne på øya Kuda Huvadhoo mener det var en jumbojet de så, ifølge nettavisen Haveeruonline. Men i likhet med det savnede flyet av typen Boeing 777 skal det ha vært hvitt og rødt.

- Jeg har aldri sett et jetfly så lavt over øya vår før. Vi har sett sjøfly, men jeg er sikker på at dette ikke var et av dem, sier et av øyenvitnene.

Haveeruonline opplyser at avisa har intervjuet åtte landsbyboere som alle forteller det samme. Flyet skal ha passert øya klokka 6.15 på morgenen 8. mars.

Enormt område Letingen etter flyet pågår fortsatt i et enormt område som strekker seg fra havområdet vest for Australia til Kasakhstan i Sentral-Asia.

Maldivene ligger vest for leteområdet, sørvest for Sri Lanka, og landet er ikke blitt bedt om å delta i søket. Men øystaten er innenfor den rekkevidden man antar at flyet hadde.

Dagbladet skrev i går at letingen i indiahavet nå konsentreres rundt et område 3200 kilometer sørvest for Perth.

I en pressemelding fra Australian Maritime Safety Authority (AMSA) heter det at søkeområdet er resultat av «informasjon som ble tilgjengelig for AMSA mandag». 

Det totale søkeområdet Australia har påtatt seg ansvaret for er på 600 000 kvadratkilometer.  

Området ligger tilsynelatende helt sør i korridoren som er etablert som mulige landings- eller styrtområder for flyet. Man regner med at flyet befinner seg innenfor denne søkekorridoren, som strekker seg helt til Kashakstan i nord, fordi en satelitt plukket opp et signal fra flyet klokken 8.11 morgenen 8 mars. Flyet må da ha vært et sted langs akkurat denne aksen for at signalet skal ha blitt plukket opp fra nettop denne satelitten. (se grafikk).

Har flyet nådd helt til området det nå søkes i, sørvest for Perth, har det etter alt å dømme vært i lufta helt til det har gått tom for drivstoff.

Åtte landsbyboere på Maldivene så fly i lav høyde