LURT TIL LEILIGHET PÅ VESKANTEN: Den svært unge ransligaen kom i kontakt med mennene på nettsteder der de to jentene, som den gang bare var 17 og 19 år gamle, avtalte sex med hvert enkelt offer, før han ble bedt om å komme til en bestemt adresse på Majorstua i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen
LURT TIL LEILIGHET PÅ VESKANTEN: Den svært unge ransligaen kom i kontakt med mennene på nettsteder der de to jentene, som den gang bare var 17 og 19 år gamle, avtalte sex med hvert enkelt offer, før han ble bedt om å komme til en bestemt adresse på Majorstua i Oslo. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

- Åtte menn torturert, ranet og utpresset

Gikk i sex-fella. Fire tiltalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Først ble mennene lokket med sex i en leilighet på Oslos vestkant av to jenter i 17-19-årsalderen. Der ble de i stedet videofilmet, påsatt håndjern, ranet og mishandlet. Så truet ranerne med å vise filmen til koner og sjefer.

Om en måned må to menn, 18 og 26 år gamle, og to kvinner som i dag er 19 og 21 år møte i Oslo tingrett, tiltalt for ran og utpressing.

Alle skal ha vært involvert i å legge en nøye planlagt, brutal sex-felle for sju-åtte forskjellige menn i 30-50-åra  fra Østlandet.

- Da to menn i juni 2011 kom med slike anmeldelser uavhengig av hverandre, så vi modus med en gang og fant fram til flere fornærmede. Politiet ser svært alvorlig på saken. Disse mennene har blitt utsatt for en stor belastning, sier politiadvokat Pål Vatsend ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Nettchat Den svært unge ransligaen kom i kontakt med mennene på nettsteder der de to jentene, som den gang var bare 17 og 19 år gamle, avtalte sex med hvert enkelt offer, før han ble bedt om å komme til en bestemt adresse på Majorstua i Oslo.

Først da mannen var naken ble han overfalt av de to mannlige tiltalte. Ofrene ble påsått håndjern, noen ganger slått og mishandlet, og ranet for verdisaker og bankkort med pinkode som ranerne tok ut penger med mens mennene var i fangenskap. Noen av ofrene ble holdt i leiligheten i opptil fire timer, eller tvunget til å ta med ranerne hjem for å overføre store pengebeløp gjennom nettbanken.

Hendelsene skal, ifølge tiltalen, ha skjedd i perioden mars til juni 2011:

• En natt i midten av mars ble en mann i 40-åra ha påført håndjern, slått og truet med tapetkniv, forskjellig verktøy og elektrosjokkvåpen for at han skulle oppgi kode til kort og adressen. Mannen ble holdt i leiligheten fra klokka 23 til 03.

• To uker senere, i starten av april 2011, ble en mann i 50-åra lokket med sex til leiligheten på Majorstua av de to jentene. Der påførte de to mennene ham håndjern og truet til seg koden til nettbanken. 40 000 kroner ble overtført til tiltalte, ifølge tiltalen.
 
• Det samme skjedde med en mann i 30-åra en uke senere. 10 000 kroner ble tappet fra kortet hans og 40 000 kroner ble overført til en av de tiltaltes kontoer.
 
• Neste offer ble rammet senere samme måned. Mannen ble lokket til leiligheten av ei av jentene. Der ble han blant annet truet med at de skulle skjære han med et barberblad dersom han ikke oppga hvor han hadde sine verdier i hjemmet, ifølge tiltalebeslutningen. Senere ble det stjålet 50 000 kroner fra leiligheten hans.
 
• I mai og ved to anledninger på samme dato i juni ble ytterligere tre menn lokket med sex og utsatt for det samme.
 
Video-utpressing Men for flere av mennene stoppet ikke marerittet etter selve ranet. Politiet bekrefter at ungdommene sikret seg video av de nakne mennene for å kunne presse dem for ytterligere store pengebeløp.

- De har utnyttet enkelte lite flatterende omstendigheter for de fornærmede. Da jentene hadde lokket mennene til leiligheten, ble de bedt om å kle av seg samtidig som det ble filmet, sier Vatsend.

«Jeg skal lage et helvete for deg», truet en av mennene overfor ett av ofrene, som fikk beskjed om at videoopptaket ville havne på internett om han ikke punget ut, ifølge tiltalen. Mannen gikk med på å skrive under på en salgsmelding og overdra familiebilen sin til ungdommene.

To av de andre mennene betalte 100 000 kroner hver for at ikke familien eller arbeidsgiveren skulle få tilsendt den krenkende filmen eller bli fortalt om sextreffet, mens et fjerde offer betatle 70 000 kroner.
 
11. juni 2011 nektet to av ofrene å etterkomme kravene og gikk til anmeldelse. Ti dager senere ble de to nå tiltalte mennene pågrepet og senere varetektsfengslet i saken, mens de to jentene ble avslørt seinere i den omfattende etterforskningen.
 
- Håper de blir dømt Dagbladet har vært i kontakt med flere av ofrene, og er kjent med at mange av dem fremdeles er livredde for konsekvensene av møtet med utpressingsligaen.

En av mennene forteller at det har vært en tung tid etter overfallet, men at han ser fram til å møte i retten.

- Jeg håper rettssystemet bringer saken rettferdighet og at de skyldige blir dømt slik at andre slipper å bli utsatt for det samme, sier han til Dagbladet.

Gutten politiet utpeker som hovedmann var bare 16 år da han alene skal ha stått bak den første utpressingssaken i tiltalen, mot en oslomann i 30-åra i 2010. I avhør har denne tiltalte erkjent mye av tiltalen, ifølge politiet.

 Guttens forsvarer, advokat Annette Barlinn, sier hun ikke ønsker å kommentere saken før den skal opp i retten.

- Der vil min klient forklare seg, sier hun.

26-åringens forsvarer bekrefter at også han har erkjent straffskyld.

- Min klient har erkjent sin rolle i de to forholdene han først ble siktet for, men han har såvidt jeg vet ikke blitt avhørt om alle de andre tilfellene. Slik jeg forstår var det den andre gutten som har vært iniativtager til dette, sier advokat Ole Petter Drevland.

Ingen av forsvarerne til de to tiltalte jentene ønsker å kommentere saken overfor Dagbladet.