Åtte mistet livet i orkan

MOSKVA (NTB): Minst åtte mennesker omkom og 170 ble skadd da Moskva i natt opplevde sin verste storm noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 5000 trær ble rykket opp med roten, takplater virvlet gjennom lufta og reklameplakater og elektriske kabler ble revet ned.

Det ble målt vindkast på opp til 20 meter i sekundet ved statens fire meteorologiske stasjoner. Samtidig falt det 35 millimeter regn - som er halvparten av den normale nedbørsmengden i juni - i løpet av en time.

Mange mennesker ble truffet av flyvende reklameplakater, fallende trær og andre gjenstander som ble sugd opp av en virvelstorm av støv og regn. Flertallet av de omkomne, seks i Moskva og to i byens forsteder, hadde havnet under nedfelte trær eller skilt, sier sykehusmyndighetene.

20 minutter

Orkanen varte bare i 20 minutter ved midnattstider, men etterpå var gatene strødd med mursteiner, rester av tak og takrenner og greiner. Flere biler ble knust under tunge trær, og taket på Bolsjoj-teateret ble sterkt skadd. Resten av natten var det en mer vanlig storm, med lyn og torden.

Årsaken til orkanen var at varm luft som har ligget over Moskva i en ukes tid, kolliderte med en kald luftmasse som kom fra vest.

Flere hundretalls biler ble begravd av trær. Kiosker og hjemmelagde garasjer ble rykket opp og kastet avgårde i vinden.

Blant annet ble taket på det verdensberømte Bolsjoj-teatret ødelagt.

Båter

Flere båter skal også være totalhavarert etter orkanen. Kranene på havnene har veltet.

Ledelsen i Moskva var i dag samlet til krisemøte for å organisere opprydningsarbeidet. 3000 soldater er innkalt for å hjelpe til.

Byens borgermester Jurij Luzjkov kritiserte meteorologene for ikke å ha advart byens ledelse om orkanen. Dette var ikke riktig. Russlands meteorologiske institutt hadde advart om at en varm og kald luftmasse hadde nærmet seg Moskva.

Uværet kom etter en to uker lang hetebølge med dagstemperaturer opp mot 35 grader.

UVENTET: Myndighetene i Moskva var raskt ute med å anklage meterologisk institutt med manglende varsel. Men det viste seg at byen var blitt varslet, uten at noe ble gjort.